Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Владимиров: „Булгаргаз“ има 2-3 години да договори по-изгодни условия за доставка на руски газ

Снимка: БГНЕС

„Такива големи понижения на цените не са постижими и руският сайт прави една машинална сметка - допуска, че цената за България ще бъде изцяло индексирана към спотовите пазари в Холандия“, коментира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, по повод прогнозата за 50% намаление на цените на руския газ за страната ни, направена от руски експерти.

Експертът подчерта, че в момента цените на природния газ са рекордно ниски и „Булгаргаз“ има на разположение 2-3 години, за да договори по-добри условия по дългосрочния договор с „Газпром“ за синьото гориво.

Цените в Европа са се сринали до рекордно ниски нива, защото в момента на глобалния газов пазар има свръхпредлагане на природен газ, обясни Владимиров:

„Нови производители се появиха на пазара, включително Австралия, САЩ, Канада. Самата Русия започна да изнася много големи количества втечнен газ за Европа./…/ В момента европейският пазар е залят от евтин газ. Голямата причина за това е по-ниското потребление от очакваното в Азия, което дърпаше цените винаги нагоре. В момента и в Азия, и в Европа цените са на рекордно ниски нива. И България има един прозорец от около две-три години бих казал, докато търсенето се възстанови, в което да се възползва от тези по-ниски цени. Неслучайно „Булгаргаз“ през последните 2 години бърза за първи път от 2 десетилетия, за да предоговори така неизгодните условия на нашия дългосрочен договор.“

Владимиров посочи, че при преговорите вероятно ще се търси формула за хибриден модел на формиране на цените:

„Част от цената ще се определя от спотовите пазари в Европа, а друга част най-вероятно ще остане петролно индексирана, което означава, че все още цената на няколко петролни деривати, като газьола например, ще определя част от цената./…/

„Ефектът е веднага понижаване на цената или поне, когато има свръхпредлагане на газ, цената да пада. Разбира се, в тежки зими с голямо търсене на газ, с голямо потребление, тогава цената може и да скочи по-високо от сегашните нива. Но в сегашните условия за нас е много по-гъвкаво цената да се определя от няколко различни източника, а не както сега  - изцяло базирана на непредсказуемия петрол“.

Владимиров каза още, че при по-евтин газ, може да се очаква и по-евтино парно, но предположи, че по-ниската цена на синьото гориво всъщност ще компенсира големите дългове на топлофикационните дружества и няма да се усети от крайните потребители.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Мартин Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!