Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посветена на Витоша кино вечер в "Люмиер"

Прожекция на документален филм и дискусия търсят отговори на затруднения достъп до планината

Достъпността на Витоша извън ски спорта и проблемите, свързани с нея, са обект на документален филм.
Снимка: БГНЕС

В кино „Люмиер“ предстои кино вечер, посветена на Витоша. Ще бъдат представени филмите „Шишарки“ на Атанас Дойчев и „Изгубената Витоша“ на Никола Багаров. „Изгубената Витоша“ е филм с участието на братята Стоян и Явор Пейчинови, познати като Танеца и Явката и техния приятел Йоан Нейчев, един от топ пускачите в България през последните няколко години.

„Планината вече десетки години е доста трудно достъпна за голяма група от хора – не само за велосипедисти, но и за туристи. При случайна среща с Никола Багаров се роди идеята да направим документален филм, който да покаже моментното състояние и проблемите от една различна от зимната гледна точка със ски спорта“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Стоян Пейчинов.

Затруднено е транспортирането за една пълноценна тренировка, която да включва няколко спускания с байкове, хората са принудени да се катерят с личните си автомобили до най-високите точки, до които стигат пътищата, има проблем с паркингите, допълни Пейчинов, който смята филма за добра илюстрация на проблемите на Витоша. Дори след спирането на добре познатия лифт "Бай Кръстьо", в заслона все още могат да се опитат вкусните гозби на две жени, които посрещат оределите гости, каза още Пейчинов.

След прожекцията организаторите предвиждат дискусия, свързана състоянието и достъпността на планината.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени