Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК потвърди прогнозите си за икономическия растеж в ЕС и еврозоната

Комисията вижда нов икономически риск в лицето на епидемията от коронавирус

Европейската комисия запази без промяна своите прогнози за икономическия растеж в ЕС и еврозоната през тази и следващата година, визирайки отслабващи низходящи рискове, свързани с търговското напрежение между САЩ и Китай и несигурността около официалното излизане на Великобритания от единния блок. В същото време обаче Комисия посочи, че разширяването на епидемията от коронавирус представлява нов ключов риск.

В представената в четвъртък т.нар. "зимна прогноза" ЕК запази прогнозата си за растеж на БВП на еврозоната с по 1,2% и за целия ЕС с по 1,4% през 2020-а и 2021-а година.

Преди представянето на новите оценки вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис заяви: "Въпреки предизвикателната среда, европейската икономика остава на стабилен път на развитие с непрекъснато създаване на нови работни места и растеж на заплатите. Но трябва да имаме предвид потенциалните рискове на хоризонта: по-нестабилен геополитическа среда, съчетан с несигурност в международната търговия. Затова държавите членки трябва да използват този времеви прозорец, за да предприемат структурни реформи за увеличаване на растежа и производителността. Страните с висок държавен дълг също трябва да засилят защитата си чрез провеждане на разумна фискална политика".

Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони пък посочи: "Перспективата за европейската икономика е за стабилен, макар и приглушен растеж през следващите две години. Това ще продължи най-дългият период на икономическа експанзия след въвеждането на еврото през 1999 година. Също така сме свидетели на окуражаващи развития по отношение на намаленото търговско напрежение (с оглед на подписната "първа фаза" от търговската сделка САЩ - Китай) и на избягването на Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС без споразумение). Все още обаче сме изправени пред значителна политическа несигурност, която хвърля сянка върху промишленото производство. Що се отнася до коронавируса, твърде рано е да се оцени степента на неговото отрицателно икономическо въздействие".

В своя доклад ЕК отбеляза, че епидемията от коронавируса COVID-19 с неговите последици за общественото здраве, икономическата активност и търговията, особено в Китай, представлява нов низходяща риска за икономиката. "Основното предположение е, че епидемията от новия коронавирус COVID-19 ще достигне пикове през първото тримесечие и ще има относително ограничено глобално разпространение и отражение. Колкото по-дълго време обаче продължи тази епидемия, толкова по-голяма е вероятността от последващи ефекти върху икономическите нагласи и и условията на глобално финансиране", се посочва в "зимните" икономически прогнози на Европейската комисия.

Не могат да бъдат изключени и рисковете, свързани с изменението на климата, макар че те са предимно дългосрочни, отбелязва Комисия.

От позитивна гледна точка, европейската икономика може да се възползва от по-експанзивни и благоприятни за икономическия растежа фискални политики и да се радва на позитивния ефект от по-благоприятните условия на финансиране в някои държави от еврозоната.

Комисията каза още, че докато търговските отношения между ЕС и Великобритания, която официално напусна блока на 31-ви януари, се уреждат от настоящото Споразумение за преходния период до края на годината, съществува "значителна несигурност" по отношение на това каква търговска сделка, ако така има изобщо, ще бъде в сила от началото на 2021-а година.

ЕК повиши леко прогнозите си за инфлацията в еврозоната, като вече очаква индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне с 1,3% през 2020-а и с 1,4% през 2021-а година при оценка в "есенния" доклад от миналия ноември за инфлация съответно от 1,2% и от 1,3%. Тази слаба възходяща ревизия се дължи на вероятността от по-високи цени на петрола и отразяването на по-високото заплащане на труда върху основните потребителски цени.

Зимни и есенни макроикономически прогнози на ЕК

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна