Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Open space" работи за по-цветна градска среда

Изрисувано кошче до 35 СЕУ "Добри Войников" в София
Снимка: Поли Начева

Фондация "Open space" създава култура в градски пространства. Десетки сгради, трафопостове и пейки са само част от обектите, върху които са творили художници доброволци от фондацията. Инициативите започват през 2014. Тогава в продължение на три години доброволци оставят своята следа в градинката между улиците "Опълченска" и "Пиротска" в София.

Постепенно започнахме и на други места да рисуваме и се захванахме и с друга тема - кошчетата, казва Пепа Велева, учредител на "Open space".

"Някак си да провокираме, освен да стане шарено и интересно, да провокираме и да възпитаваме друго мислене. Все пак, когато сме рисували кошчета, когато те са цветни и шарени, привличат вниманието към себе си, малко или много подсъзнателно човек тръгва да мисли за кошчетата и да ги ползва по предназначение", пояснява Пепа Велева.

Изрисувани са 13 трафопоста в различни квартали на София. "Навсякъде рисуваме български символи, които по някакъв начин ни карат да се чувстваме горди. Използваме българската шевица", уточнява Пепа.

До 35 СЕУ "Добри Войников" в София се намират някои от цветните кошчета. 

"В самото рисуване се включиха деца. В процеса на рисуване се присъединиха родители и живущи тук, в района. Получи се много интересен процес, много интересно взаимодействие с тях и до ден днешен получаваме покани да се върнем да рисуваме тук и на други места, което е знак, че хората оценяват това, което е направено и въздействието, което има върху тях", смята тя.

Фондацията подкрепя младите хора в тяхното търсене да се развиват и да правят нещо смислено в свободното си време.

"Преди всичко в кварталите се опитваме да работим, защото и там живеят хора. В центъра много се прави и става все по-красив, обаче в кварталите е много сиво и грозно", коментира Велева. 

През лятото фондацията събира екип от доброволци, които помагат на специалисти за археологически разкопки във Велики Преслав.

"Искаме да отворим един офис - така наречената "Гара Култура". Пред Централна гара искаме да направим едно пространство за култура. Ние работим много с млади хора,  основно в областта на културата", изтъкна Пепа Велева. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!