Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: В Ухан лекари работят в страх заради липсата на защитна екипировка

Лекари помагат на заразени с новия коронавирус в болница в Ухан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недостатъчно маски, многократно използвани гащеризони... Поради липса на адекватна защита болничният персонал в Ухан - китайският град, който е в огнището на епидемията с новия коронавирус , работи, оставен на милостта на заразата. Това пишат Людовик Ере и Ева Сяо от Франс прес, цитирани от БТА. 

Особено тревожен е недостигът на медицински консумативи. Защото в Ухан, където коронавирусът (официално наречен Covid-19 ) се появи през декември, обявява най-тежката статистика за загубен човешки живот: 74% от около 1100 смъртни случаи идентифицирани по света, и 43% от всички заразени пациенти.

Смъртта в петък на доктор Ли Вънкян, заразен с вируса, който преди това беше порицан, че в края на декември е бил сред първите, били тревога за опасността, илюстрира трудните условия на работа на лекарите на първа линия.

"За да се правят икономии от цели гащеризони, колегите ги събличат само веднъж на всеки 4, 6, дори 8 часа", обяснява пред АФП лекарка от голяма болница, която приема засегнати от пневмонията в града, който беше поставен на 23 януари във фактическа карантина.

"През цялото това време колегите не могат нито да ядат, нито да пият, нито да отидат до тоалетната", подчертава тя, като предпочита да запази анонимност заради страх от възможно наказание.

Някои си слагат и памперси за възрастни през дългите часове, в които полагат грижи, призна националната комисия по здравеопазване.

От 59 900 гащеризона, нужни всекидневно, лекарите и медицинските сестри в Ухан имат само 18 500, уточни заместник-кметът Ху Ябо. Същото важи и за маските номер 95, които защитават от вируса: необходими са 119 000 дневно, но на разположение са едва 62 200.


"По-добре от нищо"

Това положение предизвиква негодуванието на Сюй Юан - китайка, която живее в САЩ и е във всекидневен контакт с бившите си съученици, станали лекари или медицински сестри в болниците Тунцзи и Сехъ, които приемат пациентите в тежко състояние. Известена, благодарение на тях "в края на декември" за сериозността на епидемията, тя казва, че е похарчила 4600 евро, за да купи защитни гащеризони и да ги изпрати на приятелите си.

"Един от тях е принуден да носи един и същ гащеризон по пет дни. Всеки ден го почиства и дезинфекцира след употреба. Казва, че може вече да е негоден, но е по-добре от нищо", уверява тази жена, с която АФП се свърза по телефона.

"Лекари от всички специалности са повикани за подсилване на екипите. В болнично отделение се приемат 400 пациенти за 8 часа", разказва лекарка от Ухан, която още не е на терен, но се готви да бъде мобилизирана.

Ропот

"Много колеги се сблъскват с пациенти, които са изключително заразни или състоянието им се влошава и умират много бързо", обяснява тя, като подчертава, че нейната болница осигурява психологическо проследяване на състоянието, за да не се стигне до рухване на "изтощения персонал".

Някои медици споменават за условията си на работа в социалните мрежи или медиите. Мнозина обаче се страхуват да говорят.

Индикация за риска за персонала: 40 са заразени в болница в Ухан, според проучване, публикувано в петък в американското медицинско списание "ДЖАМА" (JАМА).

"При нас има около 17 лекари, за които се подозира, че са заразени", уверява при условие за анонимност лекар от малка квартална болница.

"Тези от нас, които имат треска, биват поставяни под карантина, но няма достатъчно работна ръка. Затова, ако след 7 дни вече нямаш треска, болницата ще те накара да се върнеш на работа", разказва лекарят.

Промишлеността още не може да отговори на нуждите. Националното производство на медицински маски е само на 73% от обичайния си капацитет, призна в неделя пред медиите Чън Да, високопоставен представител на Националната агенция по планирането.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна