Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дешифрираха танца на пчелите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известно е, че пчелите поклащат задните си части, за да комуникират със свои посестрими в природата. Американски биолози дешифрираха над 1500 от въпросните танци, за да опознаят по-добре хранителните предпочитания на пчелите с цел да помогнат за защитата им. Това предаде БТА като цитира Франс прес.

"При пчелите най-интересен е начинът на комуникиране", заяви един от ръководителите на изследването Морган Кар-Маркел от университета на Минесота. Учените са искали да намерят отговори на два основни въпроса – „Кои видове цветя предпочитат те заради полена и нектара им?“ и „Кога пчелите търсят храна?“.
В рамките на изследването колонии пчели били поставени в остъклени кошери на два обекта в Минесота. В Минесота е имало много прерии преди появата на европейските колонизатори. Днес обаче едва 2% от територията на щата е покрита с прерии. Това е една от причините за намаляването на пчелите там. През периода 2015 - 2017 г. учените регистрирали танците на женски пчели на "дансинга" пред входа на кошерите. Те установили, че колкото по-голямо е изобилието от храна, толкова повече са танците на пчелите.

Резултатите от наблюденията на 1528 танца показали, че

пчелите комуникират по-често помежду си относно източниците на нектар в прериите през август и септември, към края на сезона за търсене на храна.

Обяснението може да е, че колониите пчели се подготвят за зимата.

Учените освен това открили кои цветя са предпочитани от пчелите. "Можем със сигурност да заявим, че пчелите смятат 7 вида прерии за добри източници на полен", отбеляза Кар-Маркел.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS On


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!