Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Илиевски влезе в диригентския екип на Словашкия радиооркестър

Константин Илиевски

Константин Илиевски е един от тези наши млади музиканти, които развиват кариерата си в европейски мащаб, но не пропускат да прилагат наученото в Западна Европа и на родна сцена. Той е на 14, когато започва да учи дирижиране в Братислава, но важните уроци получава в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. И точно между Братислава и Виена продължава да се придвижва и до днес ежедневно, за да работи със създадения от него оркестър Sinfonietta dell’Arte. 


В България, освен с големите столични състави - Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР - Илиевски работи и със симфониетите в няколко града и пое ръководството на камерния оркестър "Дианополис" в Ямбол, където се е нагърбил да поддържа и фестивала "Златната Диана". За чудесното развитие на ямболския музикален живот през последните години говори и наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Кристална лира" 2019 за ансамбъла и неговия маестро.

2020 година започна много успешно за Константин Илиевски - с нов отговорен пост и три концерта  в Братислава само през януари. Българинът беше назначен за щатен диригент на Словашкия радиооркестър и влезе в екип от четирима диригенти с ръководител Онджей Ленард. 

"Тази позиция дойде прекрасно, в точен период, когато аз имах нуждата от нея. Чувствам нужда да поработя с по-мащабни оркестри, освен работата ми, разбира се, с по-камерните. Но работата ми в този оркестър ще ми предложи възможността да поработя върху по-мащабни произведения - нещо, което аз с голям трепет чакам, дори и поканите от България - от Радиооркестъра, от Софийска филхармония. Радвам се, че редовно работя с тези два прекрасни оркестъра, но разбира се, е различно, когато човек си е, така да се каже, вкъщи в някой такъв мащабен оркестър. А аз мога да издам, че живея само на 15 минути пеша от сградата на Словашкото радио, така че за мен нещата много добре се наредиха и логистично." - сподели българският диригент.

Цялото интервю с Константин Илиевски чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени