Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паундът поскъпва след промените в правителството на Борис Джонсън

Британската лира поскъпна като реакция на обявените от премиера Борис Джонсън промени в неговото правителството и най-вече подмяната на досегашния финансов министър Саджид Джавид.

Решението на Борис Джонсън да замени Саджид Джавид с Руши Сунка (доверено лице на премиера) е ясен знак, че правителството ще заложи на доста по-големи държавни разходи в бюджета за следващата фискална година, стартиращата на 1-ви април. Според редица икономисти и анализатори в Обедненото кралство ще са необходими повече фискални разходи, при това в момент, когато лихвите са близо до рекордно ниски нива, за да се подкрепи изпитващата проблеми британската икономика.

Очакванията за по-големи държавни разговори при новия финансов министър пък намаляват вероятността Английската централна банка да намали лихвените ставки, за да стимулира британската икономика. Именно това предположение допринесе за поскъпване на паунда след новината, че Руши Сунка ще бъде новият финансов министър.

Британската лира поскъпва с 0,6% към 8-дневен връх от 1,3044 щатски долара, след като рано този месеца паундът поевтиня до най-ниско ново за годината около 1,2870 долара.

Еврото пък поевтинява с 0,75% към 0,8325 паунда, достигайки по този начин най-ниско ниво от средата на миналия декември.

В същото време фондовата борса в Лондон реагира негативно на поскъпването на паунда и на рязкото увеличаване на заразени с коронавирус в Китай в рамките на последните 24 часа. Индексът FTSE100 се понижава с 1,56%, тъй като в този индекс влизат мултинационални компании, чиито приходи се формират главно в чужбина, като всяко едно поскъпване на британската лира ги прави по малко конкурентноспособни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!