Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тотев: Национална карта на висшето образование е стъпка в правилната посока

проф. Любен Тотев
Снимка: БГНЕС

„Национална карта на висшето образование, с която се свързва мораториумът за разкриване на нови вузове и нови специалности, това е стъпка в правилната посока. Ако сами не решим проблема с ограниченията си, няма да стигнем доникъде“. Това коментира пред БНР проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, по повод окончателно приетите от парламента промени в Закона за висшето образование.

„От години предлаганите места за заемане са повече от самите випускници. Оттам идва понижаване на качеството на приетите. Приемаме всички… Не може там, където няма подготвени собствени кадри да се разчита на това, че ще се учи медицина някъде, където няма специалисти, те да бъдат пътуващи. Това се отнася за много специалности“, допълни проф. Тотев в предаването „Нещо повече“.

Според него през последните години бизнесът е осъзнал необходимостта да се включи в процеса на обучението на студентите, предлагайки например договори, които осигуряват места за стажуване, или лаборатории, в които да прилагат наученото, но „отведнъж не може да се натрупа пропуснатото“:

„Добрите наши специалисти, които завършват, защо да не получават едни прилични заплати, вместо, както е известно – най-добрите получават работа в чужбина за по-добра заплата, която за сметка на по-скъпия живот там, я изразходват, вместо да са тук с една нормална заплата и да си спят вкъщи“.

За защитените от държавата специалности, непривлекателни за кандидат-студентите, които да бъдат освободени от такси, проф. Любен Тотев смята:

„Това би оказало влияние на много малка част от кандидат-студентите. Ако човек е решил да учи инженерство, няма какво да го спре. Възможността за реализация е мотивираща за тях при избора на специалност“.

Интервюто с проф. Любен Тотев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!