Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Андреев написа българските "Годишни времена" за Иван Пенчев и Кварто квартет

"Осем сезона любов" са нарекли поредната си програма Кварто квартет и приятели, които ще излязат на сцената на зала "България" точно на 14 февруари - Деня на влюбените и виното. 

В първата част ще прозвучат "Годишните времена" от Антонио Вивалди, станали вдъхновение за създаването на много други цигулкови шедьоври. 

Във втората част на концерта цигуларят Иван Пенчев и Кварто ще представят премиерно пред публиката "Сезони и ритуали" от композитора Георги Андреев - четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, вдъхновен от "Годишните времена" на Антонио Вивалди и с подобна "кончерто гросо" структура, но изграден върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с ритуал или дейност, които се извършват в конкретния годишен сезон, пряко свързани с българските традиции - "Игнажден", "Цветница", "Жътва" и "Гроздобер". Има и препратки към стила на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на българския композитор и дълбоко свързано с българския фолклор. 

Чуйте интересни детайли в интервюто с Георги Андреев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени