Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинното гласуване – ще изчисти ли съмнението в изборния процес

„Дискусиите около машинното гласуване са резултат от различни политически страсти, които се разиграват. Партиите по различен начин преценяват коя технология би била по-изгодна за тях. Машинното гласуване решава едни проблеми и създава рискове за други. Беше крайно време обаче да решим дали да въведем този вид гласуване, или не“. Това коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК.

Според него машинното гласуване ще реши проблема с недействителните бюлетини, ще създаде възможност за бърза и за ефективна обработка на резултатите, но ще създаде проблем за избирателите, защото те трябва да свикнат да гласуват по този начин, а и има риск системата да бъде пробита.

В предаването „Нещо повече“ Томов подчерта, че е важно какви машини ще бъдат избрани:

„По-подходящата технология е използването на оптични скенери, които създават възможност на избирателите бързо да свикнат с тях, а и има по-малък риск да бъдат хакнати. Малко по-скъпи са от машините за директно записване на вота“.

Той изрази съмнение, че предвидените 45 млн. лева ще стигнат за закупуването и за експлоатацията през годините на тези 15 000 машини.

С коментар по темата се включи и Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи. Според него решението е правилно:

„Ще акумулира за в бъдеще поне по-малко съмнения дали вотът е редовен, дали е изкривен. Детайли винаги има. Но това е здравословно за целия изборен процес… Минимизира се възможността политическите партии да си търсят оправдания, че вотът е манипулиран и резултатите не са действителни“.

Мурджов е сигурен, че не е невъзможно и при машинното гласуване да се появят съмнения:

„Да се изтъкне някакъв кусур, че е манипулиран софтуерът, че е спрял токът, например. Българската действителност е изпълнена с подобни съмнения. Ние сме народ, който се съмнява във всяко едно действие, включително и в собствените са такива“.

Според Томов би било преждевременно да отпадне изцяло хартиеното гласуване още на предстоящите парламентарни избори през 2021 година. Мурджов споделя мнението, че трябва да има междинен период, в който избирателят да бъде обучен на начина на този вид гласуване.

Интервюто с Цветозар Томов и Мирослав Мурджов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!