Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Репортери без граници“ зове българските власти да не сплашват и да не се присмиват на журналисти

Неправителствената организация „Репортери без граници“ призова българските власти да прекратят сплашването на журналисти, които от началото на месеца са обект на серия от вербални атаки и заплахи от високопоставени официални лица.

В изявление на сайта на организацията се дава пример с премиера Бойко Борисов, който оприличи български журналистки с пуйки (мисирки – б.р.) по време на интервю на 4 февруари.

На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев демонстрира, че разполага с информация за личния живот на Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт „Бивол“. А българският евродепутат Александър Йорданов в същото време нарече Чобанов „дребен провокатор“. Това се вижда във видеоклип, публикуван от прокуратурата.

На 11 февруари заместник-председателят на българския парламент Валери Симоенов пък обвини двама журналисти от телевизия бТВ – Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и настоя да бъдат разследвани, че не съобщили за връзки между собственика на онлайн казино и бизнесмена Васил Божков, който е с повдигнати 11 обвинения.

„Притеснително е да виждаме, че личните и обидни нападки срещу журналисти от страна на най-високопоставени официални лица в България не са изолиран случай и продължават да се случват“, заяви Полин Адес-Мевел, шеф на бюрото на  организацията за ЕС и Балканите.

„ЕС не може да разрешава журналисти да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в страна членка. Искаме председателя на Европейския парламент категорично да осъди тези срамни нападки“, допълва Адес-Мевел. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!