Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на Академията на филмовите награди "Сезар" подаде оставка

| обновено на 14.02.20 в 16:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководството на Академията на френските филмови награди „Сезар“ подаде колективно оставка броени дни преди 45-ата церемония.  Причината са обществените обвинения за непрозрачност и особено за номинациите на режисьора Роман Полански, обвиняван в сексуално насилие

За „честта на творците“, „спокойствието“ и „празника на киното“ - с тези мотиви бордът на Академията на филмовите награди „Сезар“  (френският еквивалент на „Оскар“) целокупно се оттегли. Това стана две седмици преди 45-ата церемония да отличи най-добрите майстори на лентата.

От януари бунтът срещу Академията расте лавинообразно, обвиняват я в непрозрачност, остарял статут, неясно счетоводство, незачитане на половото равенство.

Атмосферата се нажежи след 12-те номинации за режисьора Роман Полански, който, макар и издирван от САЩ за изнасилвания, се оказва абсолютен фаворит за статуетката с последния си филм „Обвинявам“.

Чашата преля с протестния текст във вестник „Монд“, подписан от над 200 френски кинодейци, които зоват за  дълбоки реформи на наградите „Сезар“ и за правото да избират ръководството на Академията. Феминистки групи дори заплашваха с бунт в деня на церемонията.

Оставката предизвика доволни реакции сред недоволните кинодейци. Вятърът на промяната обаче ще задуха чак след награждаването.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите „Сезар“ ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането ѝ, се казва още в изявлението на ръководството Академията на филмовите награди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна