Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените с вируса Covid-19 в континентален Китай са близо 64 000 души

| обновено на 14.02.20 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на заразените с новия коронавирус Covid-19 в континентален Китай вече е близо 64 хиляди души. Жертвите на заразата са 1 380, а излекуваните почти 7 хиляди. 

Мерките, които се предприемат в Европа

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви пред Дойче Веле, че усилията за овладяване на заразата с Covid-19 в Европа дават резултат, но предупреди, че нещата могат да се влошат рязко преди да се подобрят.

След срещата в Брюксел на европейските здравни министри той посочи, че Берлин е участвал в координирани действия с партньори от Европейския съюз за борба с разпространението на коронавируса.

На срещата министрите обсъдиха мерки по отношение на пътуванията, които същевременно гарантират свободното движение в рамките на Съюза - така гласи съвместното им изявление.

"Засега това е просто регионална епидемична криза в Китай, но трябва да сме сигурни, че тя няма да се превърне в пандемия от световен мащаб", каза Шпан.

Германия досега е регистрирала 16 случая на заразени с новия коронавирус на своя територия, като 14 от тях са свързани с немско-китайска компания за авточасти в Бавария.



Случаите на заразени с Covid-19 не нарастват драстично, въпреки големия скок в китайската провинция Хубей, съобщи Световната здравна организация.

Единственото изключение е круизният кораб край Япония, където беше съобщено за 44 нови случая. С тях общият брой заразени на борда става 218. СЗО отбелязва, че няма значителни промени в модела на смъртността или тежестта на заболяването, причинено от коронавируса.

На пресконференция заместник ръководителят на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай съобщи, че над 1 700 медицински работници в страната са се заразили с новия коронавирус, шест от които са починали.

Круизният кораб

Коронавирусът продължава да се разпространява извън Китай

Междувременно властите в Сингапур съобщиха за най-голямото увеличаване за едно денонощие на броя на заразените с Covid-19, като с осемте нови случая носителите на вируса в страната стават 58, предаде Ройтерс.

Според съобщението на здравното министерство новите заразени са били в контакт с досегашните. От 58-те носители на вируса 15 са оздравели и са изписани, а седем още са в критично състояние.

В Япония вчера бе регистриран първият смъртен случай от заразата, съобщи ТАСС. Министърът на здравеопазването Кацунобо Като каза, че 80-годишна жителка на префектура Канагава е постъпила преди няколко дни в болница, където е починала. След смъртта ѝ е било установено, че е била заразена с коронавируса.

Властите в руския град Санкт Петербург съобщиха снощи пред медиите, че 34-годишна жена, поставена под карантина след пристигането си от Китай със симптоми на грип, е избягала от болницата, предаде ДПА. По данни на СЗО извън Китай има общо 447 случая на заболели в 24 страни, както и двама починали.
Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че "са дълбоко загрижени" за възможния ефект на разпространението на болестта в Северна Корея, която досега не е обявила нито един случай. Вашингтон е готов да улесни помощта от американски и международни хуманитарни организации, при необходимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени