Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ удължиха с още 45 дни временния лиценз на "Хуавей"

Нюйорски съд повдигна нови криминални обвинения спрямо китайския технологичен гигант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ удължиха с още 45 дни - до 1 април, временния лиценз на "Хуавей" (Huawei), позволяващ на американските компании да правят бизнес с китайския технологичен гигант.

Целта е да се предостави малко повече време на американските фирми да намерят алтернативи на китайската компания, която продължаваща да се счита от администрацията на Белия дом за заплаха за националната сигурност на страната.

Продължаването на временния лиценз е наполовина от предишните подобни удължавания по 90 дни, предоставени от Министерството на търговията на САЩ през май, август и ноември 2019-а година.

"Хуавей" беше поставена в т.нар. "черен списък" на САЩ от май миналата година. В същото време президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която по същество забранява дейността на дружеството в САЩ в светлината на опасения за националната сигурност с оглед на опасения, че "Хуавей" има тесни връзки с китайското правителство. "Хуавей" многократно отрече подобни обвинения.

"Временният лиценз се удължава отново, за да се предотврати прекъсването на съществуващите мрежови комуникационни системи в провинциалните райони на САЩ и да се разрешат мерките за глобалната мрежова сигурност", заяви в четвъртък Министерството на търговията.

"Удължаването за 45 дни е необходимо, за да се даде възможност на съществуващите далекосъобщителни доставчици - особено на тези в провинциалните райони на САЩ, да продължат временно и сигурно да експлоатират съществуващите мрежи, докато идентифицират алтернативи на "Хуавей" за бъдеща експлоатация“, се казва в съобщението.

Решението в четвъртък съвпада с повдигнати от Източния районен съд на Ню Йорк обвинения спрямо "Хуавей" за "конспирация за рекет", за кражба на търговски тайни и заобикаляне на санкциите срещу Северна Корея.

Други обвинения на Нюйоркския съд включват конспирация за извършване на банкови измами, конспирация за измама на САЩ, конспирация за нарушаване на Закона за международните спешни икономически сили (IEEPA), конспирацията за пране на пари и заговора за възпрепятстване на правосъдието.

"Хуавей" осъди повдигнатите от САЩ обвинения в рекет

Huawei Technologies Co. Ltd. направи медийно изявление, в което осъди решението на САЩ да обвинят компанията в рекет и кражба на търговски тайни.

Китайският телекомуникационен гигант обеща да докаже, че обвиненията са "неоснователни", твърдейки, че процесът на съда в Ню Йорк е започнал с цел премахване на конкуренцията, а не за налагане на закона. В допълнение компанията разкритикува новите обвинения, определяйки ги като опит за "безвъзвратно увреждане на репутацията на "Хуавей".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!