Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейското турне на „Групата от Севр“ започва от София

Галерия „Нова“ показва творбите на френските художници обединени в пътуваща творческа група

БНР Новини
Снимка: http://novaart.bg

Известните френски художници Амор, Жан-Пиер Дюриез и Гийом дьо Бодюс създават своя творческа група, обединявайки таланта и желанието си да пътуват и показват своята живопис по света.

Срещата и опитът на всеки от авторите създават творческа динамика, благодарение на която те могат да предложат на различни известни галерии цялостен артистичен и културен проект.

По време на пътуването художниците ще гостуват и на други градове, което ще позволи на Групата да конкретизира своята цел, а именно, да създаде мрежа, в която да развива живописта и да популяризира своето присъствие.


Европейското турне на „Групата от Севр“ започва от София с първата им съвместна изложба в галерия „Нова“. Тя включва над 40 творби, които показват различните търсения на авторите през последните години.

По повод всяка своя изложба, „Групата от Севр“ ще кани известен артист, чиято индивидуална чувствителност ще се включи към тази на групата и ще я допълни в различни дисциплини като скулптура, керамика, изобразително изкуство и др. За изложбата в българската столица е поканен скулпторът от Неапол Клаудио Куомо.

Експозицията в София ще продължи до 4 март. След това тя ще бъде показана в Москва, в Милано и в Берлин. Френските гости споделиха, че са много впечатлени от таланта на българските жени художнички и възнамеряват да поканят някоя от тях като гостуващ автор за предстоящото турне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!