Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на икономиката на Германия в края на 2019 година

Германската икономика не отбеляза растеж през последното тримесечие на изминалата година спрямо предходните три месеца, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на Германия стагнира в края на 2019 година (0,0%) след повишение с 0,2% през предходните три месеца (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж от едва 0,1%) и очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,1 на сто.

Немската статистика отбеляза, че в сравнение с предходното тримесечие е имало смесени сигнали по отношение на вътрешното търсене. След много силно трето тримесечие, крайните разходи както на домакинствата, така и на правителството се забавиха значително. Докато бруто образуването на основен капитал в машини и оборудване намалява значително в сравнение с третото тримесечие, образуването на основен капитал в строителството и други дълготрайни активи продължава да се увеличава.

Развитието на външната търговия забави икономическата активност през четвъртото тримесечие на 2019 година, като Destatis отбелязва, че износът е леко намален през третото тримесечие, докато вносът на стоки и услуги се увеличава.

На годишна база растежът на БВП на Германия се забави в края на 2019 до 0,4% от 0,6% през третото тримесечие.

За цялата изминала година водещата европейска икономика нарасна с едва 0,6%, отбелязвайки най-слаба експанзия от шест години насам, като по този начин беше потвърдена предварителната оценка на федералната статистика.

Въпреки слабото представяне на немската икономика, правителството на канцлера Ангела Меркел продължава да се противопоставя на призивите за допълнителни фискални стимули, който да върне икономиката отново на пътя на растежа.

Тези призиви вероятно ще стават по-силни, ако икономиката продължава да губи скорост, особено след като германската промишленост, която изпитваше сериозни проблеми през миналата година, се сблъска в началото на 2019-а с новите предизвикателства в лицето на негативното икономическо въздействие на епидемията от коронавирус в Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!