Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голямата част на Велико Търново е без парно

КЕВР иска от „Топлофикация Велико Търново“ анализ на топлопреносната мрежа и график за ремонти

| обновено на 14.02.20 в 17:48
Снимка: БГНЕС

Авария на магистрален топлопровод остави по-голямата част на Велико Търново без парно отопление. Училищата са газифицирани и учебният процес протича нормално. От топлоцентралата в града не съобщават кога аварията ще бъде отстранена.

Централно парно отопление има само в квартал „Бузлуджа“, който вчера заради авария беше без топлоподаване.

Днес без парно е останалата част на Велико Търново. Засегнати са още Областната администрация, социалните и земеделски служби, както и Териториалната дирекция на НАП.

От началото на годината това е пета тежка авария по мрежата на „Топлофикация Велико Търново“ и 12-а за този отоплителен сезон. 

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) задължи "Топлофикация Велико Търново" да направи подробен анализ на състоянието на топлопреносната мрежа и да представи план график за ремонтите на повредените съоръжения.

Това е основният извод от проверката, направена от енергийния регулатор в топлоцентралата след поредицата аварии през декември миналата година. 

30 март е срокът, даден на дружеството за изготвяне на плана за ремонти. 

От КЕВР съобщиха за БНР, че за този отоплителен сезон ТЕЦ-ът е задължен в началото на всеки месец да изпраща до регулатора информация за спазване на термохидравличния график на топлопреносната мрежа. 

До 9 март „Топлофикация Велико Търново“ трябва да представи в КЕВР отчет за реално приспаднатите суми в декемврийските фактури за недоставена в абонатните станции топлинна енергия на засегнатите клиенти.

На този етап на дружеството няма да се налага имуществена санкция.

За днешната авария, която остави по-голямата част от града без парно, от дружеството са уверили регулатора, че се работи за отстраняването ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!