Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе законови промени за по-строг контрол при изгарянето на отпадъци

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

От ГЕРБ внесоха промени в закона за опазване на околната среда, с които да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци. Новите текстове предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда, независимо от обема на горивото.

Сега законът предвижда задължителна процедура по оценка само за инсталации, горят над 100 тона на ден, припомни председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева:

"Това, което ние предлагаме: независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение - било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, процедурата, която да бъде приложима, да бъде задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Това е най-тежката процедура. Така нареченият "дълбок ОВОС".

Ивелина Василева отново уточни, че съгласно европейското законодателство България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци.

Междувременно стана ясно, че корабът, който ще върне обратно в Италия първите 54 контейнера с отпадъците, открити във Варна, се очаква да пристигне в морската ни столица утре сутринта.

Ивелина Василева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени