Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: Езикът на омразата се шири все повече

Тенденцията за нетолерантност се налага от водещи политици и медии

Деян Колев
Снимка: БГНЕС

„Тревожно е, че ако допреди години езикът на омразата се използваше преди всичко от националистически партии, днес все повече от основните, системните партии често използват такъв език и особено тревожно е, че обществото е търпимо.“ Това посочи в предаването „Преди всички“ Деян Колев, директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ преди конференцията „Без омраза“.
   

Това е заключителен форум по проект на Българския хелзинкски комитет и „Амалипе“ за изследване на езика на омразата и престъпленията, извършвани от омраза. Форумът ще излезе с конкретни препоръки към националните институции за ограничаване на езика на омразата. Ще бъдат адресирани най-вече институцията на омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, съобщи Колев. Множество препоръки се отправят и към законодателната и изпълнителната власт.

Пет са групите на фокус, анализирани от неправителствените организации - сред тях са роми, мюсюлмани, евреи и бежанци. Използвани са ежегодни данни на Институт „Отворено общество“.

От 2012 година насам забелязваме особено влошаване, особено спрямо ромите. Ромите се оказват най-сегрегираното и най-мразеното малцинство в България, но влошаване е налице и спрямо останалите групи, които бяха обект на изследване“, коментира Деян Колев.

Според изследователите тенденцията се обръща най-вече заради езика на водещи политици, но и заради езика на водещи медии, подчерта Деян Колев. Този език намира лесен отглас в социалните мрежи и това е цялостна негативно тенденция „както спрямо малцинствата, така и спрямо ред други демократични достижения, които нашето общество имаше, но през последните години отстъпваме от тях“, заяви той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна