Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени мерки за сигурност за руското посолство в Анкара

| обновено на 14.02.20 в 18:51
Алексей Ерхов
Снимка: mid.ru

Турските власти са усилили охраната на посолството на Русия в Анкара във връзка с заплахи, които посланик Алексей Ерхов е получил във връзка с увеличилото се напрежение в сирийската област Идлиб. Това съобщи прес-аташето на дипломатическата мисия Ирина Касимова, цитирана от ТАСС.

В интервю пред „Спутник“-Турция вчера руският посланик в Анкара Алексей Ерхов заяви, че офанзивата на сирийската правителствена армия в Идлиб е предизвикала антируска истерия в турските социални мрежи. Той цитира заплахи за живота му и сравни ситуацията с тази преди пет години, когато в края на ноември 2015 г. се стигна до сваляне на руски боен самолет от турската авиация.

По думите на посланик Ерхов по-опасно е абсолютното нежелание за разбиране на партньора, което „може да доведе до голяма беда“. Руският дипломат подчерта, че търпението на Сирия се е изчерпало и тя е взела решение отново да вземе под свой контрол всички части на собствената си територията, върху която разполага със суверенни права.

Руското външно министерство предупреди Турция да се въздържа от провокативни изказвания, които „не допринасят за конструктивния диалог“.

Партньор на Ердоган иска план за влизане в Дамаск

Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, който е коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието на президента Р. Т. Ердоган, обвини Русия в липса на добри намерения към Турция в реч на 11 февруари пред парламентарната си група. Бахчели призова турската нация да планира дори влизане в Дамаск, ако е необходимо, и да свали Башар Асад, ако никоя друга възможност не е останала.

Впоследствие Еркан Акчай - един от лидерите на парламентарната група на ПНД в Меджлиса, разкритикува руското посолство във връзка с техен пост в социалните мрежи.

В поста на турски език беше написано „Оставяме преценката на Вас“, като бяха сравнени американската подкрепа за считаните от Анкара за терористични сирийски кюрдски Сили за защита на народа и подкрепата по отношение турската позиция за Идлиб.

Силите на сирийския режим напредват

Междувременно в област Идлиб продължава напредването на сирийската армия. От миналата седмица насам общо 120 сирийски войници са били убити при турски удари в Идлиб, съобщи по-рано военното министерство в Анкара. Съобщените данни не могат да бъдат потвърдени от неутрален източник.

„Тези, които не се съобразяват с примирието, включително и радикалите, ще бъдат ударени“, заяви турският военен министър Хулуси Акар вчера на заседанието на министрите на отбраната на НАТО.

Турските контролни постове в Идлиб получиха подкрепление от 1000 души в последната седмица. Към района бяха изпратени и над 1000 турски танка, бронирани машини и камиони с войници и припаси.

Същевременно руската медия „Федералное агентство новостей“ съобщи, че сирийската правителствена армия е овладяла напуснат от турските военни наблюдателен пост край град Ай-Ейс в област Халеб.

Началниците на Генералните щабове на Анкара и Москва – ген. Яшар Гюлер и ген. Валерий Герасимов – са обсъдили по телефона обстановката в северната сирийска област. Руският и турският външен министър Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу ще дискутират въпроса за Идлиб в неделя по време на среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!