Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева: ГЕРБ и председателят на парламента не укриват премиера Борисов

"Парламентарната група на ГЕРБ и председателят на парламента не укриват премиера Борисов за отговори на въпроси, зададени към него". Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отговори на депутата Антон Кутев от БСП, според когото премиерът Борисов е подслушвал президента и генерал от НАТО:

"На какво основание ДАНС е подслушвала един генерал от НАТО, респективно президента. И питам естествено Бойко Борисов, защото той е човекът, който отговаря за ДАНС в държавата - според неговите собствени записи, а и между другото според Закона за ДАНС. Той го е разпоредил това. Няма кой друг да питаш какво прави ДАНС, освен министър-председателя, защото той отговаря за това.

И вие ми казвате, че видите ли, единственият начин, по който трябвало да се зададе този парламентарен въпрос, било през парламентарната комисия по службите. Къде го пише, че е единственият начин? Ако той сега беше дошъл тук, за да отговори, щяхме да имаме отговори. Сега имаме съмнения, а аз имам и обвинения", каза Антон Кутев от парламентарната трибуна.

Според председателят на парламента Цвета Караянчева тя спазва единствено правилника на Народното събрание:

"Министър-председателят има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС, което значи общ характер, контрол, който не предполага конкретност, администриране и въздействие по същество. Въпроси в смисъл кой е поискал, с каква цел и на какво основание е приложено подслушване на Цанко Стойков, не биха могли да вменят в правомощията и отговорностите на министър-председателя".

Във връзка с обвиненията на Антон Кутев, че премиерът Борисов подслушва президента Радев, вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред журналисти в Народното събрание, че въпреки, че Борисов е принципал на различни институции, не означава, че по закон има възможност да получава информация за чисто оперативните задачи:

„Поправете ме, ако греша, но министър-председателят не е оперативно въвлечен в работата, на която и да е институция – тук говоря за МВР, за ДАНС, ДАТО. На него не му е работа да знае кой е арестуван, подслушван оперативно следен. Дори мисля, че има норми, които ограничават правомощията му. Това, че е принципал на дадена институция, не означава, че може да следи поведението или траекторията на всеки един агент или неин служител“, коментира Томислав Дончев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!