Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Здравкова от Loveguide:

Повечето учители са възрастни и избягват разговора за сексуална култура с учениците

Откъде децата се образоват сексуално или къде се корени стигмата да се говори за интимността

Снимка: БГНЕС

Има развръзка по казуса за обучителната програма „Таралежи“ на фондация „П.У.Л.С.“ в Перник, която цели превенция на сексуалното насилие чрез обучение по специална програма в училище. След родителски сигнал и решение на МОН обучението по неправителствената програма да бъде прекратено, тази сутрин настъпи обрат и Регионалното управление по образованието в града даде зелена светлина то да продължи в 7-мо училище в града.

Винаги ще има родители, които се притесняват от сексуалното образование в училище, но когато учителите са взели решение, че такова образование е нужно за тези деца, на тази възраст, не би трябвало да има проблем, каза пред "Хоризонт" Надя Здравкова от екипа на инициативата Loveguide. Тя е обиколила над 40 училища в страната и е обучавала десетки ученици.

Как стоят нещата в училище и откъде учениците се информират на тема сексуални отношения? Ето какво казват големите ученици в софийски училища в анкета на „Хоризонт“:

Има разяснителни кампании, но те са супер банални и не представят нещата такива, каквито са на „бойното поле“. 

„В моето училище се провеждат кампании, в които ни обясняват по-подробно. И 12 клас обясняват на по-малките – например осми клас, за сексуалните нужди на хората, как се слагат презервативи и такива неща. Много сексуално образование се получава от средата в училище. Аз конкретно, като бях по-малка, всичко си го научих в училище. Ако се интересува човек, в интернет има всичко, което му трябва.“

„Тези неща, които ни пускат в училище, смятам, че са неадекватни. Не интернет, а филми и романи.“

Часовете по биология не са достатъчни. Има училища, в които темата се засяга в час на класа, друг е въпросът доколко самите учители са подготвени за открит, честен и приятелски разговор за сексуалното ограмотяване, отбеляза Надя Здравкова.

„Първият въпрос, който задаваме на тийнейджърите, когато влезем в час, е „Говорите ли си вкъщи с родителите и с учителите на тези теми?“ И горе-долу под 10% от децата вдигат ръка, което е напълно обяснимо. Дори аз като родител, едно време не съм имала с моите родители такъв разговор. Така че няма откъде дори днешните съвременни, модерни, отворени родители да се чувстват комфортно да подхванат тази тема“, изтъкна Надя Здравкова.

„Нишката се къса и учениците търсят информация за това какво ще се случва с телата им, със сексуалните отношения в интернет“, допълни Здравкова, според която отсяването на вярната от невярната информация онлайн е проблем.

„Стигмата идва от натрупване, незнание и неговорене за това в България нито в училище, нито вкъщи по тези теми“, изтъкна Надя Здравкова. По думите й, тъй като голяма част от учителите у нас са на възраст над 55 години, самите те признават, че е по-добре по тези теми по-млади хора да говорят с децата.  

Още детайли по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!