Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тренчев: Провалените сделки са с български приватизатори

Дадоха предприятията на номенклатурата и на ДС, категоричен беше той

Константин Тренчев
Снимка: Ани Петрова

"Провалените приватизационни сделки в огромната си част са български - българи дадоха на българи". Това каза пред БНР д-р Константин Тренчев, почетен председател на КТ "Подкрепа" във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия приватизационен процес. Той посочи няколко сделки, които определи като "прекрасни", но уточни, че те са със западен инвеститор.

Д-р Тренчев заяви, че нито той, нито семейството му, нито "Подкрепа" са направили дори и една приватизационна сделка, каквито твърдения са се появили в публичното пространство.

"Приватизацията е основното, което отличаваше онзи строй - преди 1989-а година, от новия, а именно смяната на собствеността", уточни д-р Тренчев в предаването "Хоризонт за вас".

По думите му приватизацията в България в огромната си част е абсолютно бандитска - дадоха предприятията на номенклатурата и на Държавна сигурност.

Според него въпросът с давността на приватизационните сделки ще предизвика медиен шум и ще пречи на проверките.

"Бандитите, които са разрешили да стане приватизацията, ще се скрият зад колективната отговорност, която е една сериозна колективна безотговорност. Ще кажат, че законът е бил такъв, Министерски съвет е взел такова решение, морално ще ги накажем, но проблемът е как да ги накажем реално. Хората искат реални наказания", коментира още почетният председател на "Подкрепа".

Той предположи, че по-едрите сделки ще бъдат основен обект на възложената на ДАНС проверка.

"Масовата приватизация започна при Жан Виденов, а след това стана касовата - както ѝ казваха разбойническо мениджърската. Преди това имаше един подготвителен процес, който беше добре характеризиран от един велик руски олигарх, който завърши със самоубийство - Борис Березовски - той каза "Защо да купувам предприятие, като мога да купя директора". И започна едно източване на предприятията", обясни Тренчев. 

Според него прекалено малко са били приватизираните предприятия, които са се развили, повечето били нарязани на скрап. 

"Няма и една сделка разтрогната - сигурно за нещо дребно може и да има, но за едно - няма", коментира той във връзка със следприватизационния контрол, който също би трябвало да бъде проверен. 

Константин Тренчев посочи, че хората в България живеят с дълбокото убеждение, че с приватизацията са били измамени и ограбени и се съгласи с оценката на Иван Костов , който в интервю за БНР заяви, че приватизационният процес в България вече е работа на историците.

Тренчев оцени периода на преход в страната след 1989-а година като "добре организиран сценарий".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Константин Тренчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна