Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравословните предимства на водораслите

През годините изследванията доказват много от здравословните предимства на водораслите. Те обикновено се използват като хранителна добавка за подобряване на общото здраве и красотата.

“Водорасли е обединяващо понятие за много разновидности на нисши спорови растения, които се откриват в океаните и моретата. Те имат сериозни хранителни ползи за човешкото здраве и датират от много време в хранителната култура на различни нации”, обяснява нутриционистът Яна Данаилова.

Водораслите са много видове, но се разделят условно на три категории - зелени (синьо-зелени), кафяви и червени водорасли.
В българската кухня, въпреки че са екзотични, по-популярни са уакаме, кейл, спирулина, пурела, нори - имена на водорасли, вносни и навлезли от източната кухня при нас под формата на екзотично суши или хранителни добавки.

Това, което отличава водораслите от другата храна е, че са изключително богати на хранителни вещества и изобилстват от витамини и минерали. Изключително добър източник са на мастни киселини, което ги прави верен съюзник в поддръжката на сърдечно съдовата система.
Повече за водораслите чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от