Водораслите са много видове, но се разделят условно на три категории
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
През годините изследванията доказват много от здравословните предимства на водораслите. Те обикновено се използват като хранителна добавка за подобряване на общото здраве и красотата.
“Водорасли е обединяващо понятие за много разновидности на нисши спорови растения, които се откриват в океаните и моретата. Те имат сериозни хранителни ползи за човешкото здраве и датират от много време в хранителната култура на различни нации”, обяснява нутриционистът Яна Данаилова.
Водораслите са много видове, но се разделят условно на три категории - зелени (синьо-зелени), кафяви и червени водорасли. В българската кухня, въпреки че са екзотични, по-популярни са уакаме, кейл, спирулина, пурела, нори - имена на водорасли, вносни и навлезли от източната кухня при нас под формата на екзотично суши или хранителни добавки.
Това, което отличава водораслите от другата храна е, че са изключително богати на хранителни вещества и изобилстват от витамини и минерали. Изключително добър източник са на мастни киселини, което ги прави верен съюзник в поддръжката на сърдечно съдовата система. Повече за водораслите чуйте в звуковия файл.