Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшивите новини усилват вредите от разпространението на болести

Снимка: БТА

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса Covid-19, съобщава БТА.

Учени от британския университет на Източна Англия анализираха как популяризирането на невярна информация се отразява на разпространението на заболяванията. Те смятат, че успешните усилия за спиране на разпространението на фалшиви новини спасяват животи.

"По отношение на Covid-19 имаше много спекулации, в интернет се разпространяват дезинформации - за произхода на вируса, за това кое го причинява и как се разпространява", казва пред Ройтерс Пол Хънтър, преподавател по медицина в университета и ръководител на проучването.

Изследователите са създали теоретична симулация на епидемии от норовирус, грип и маймунска шарка. В моделите взели предвид изследвания на реално поведение, на начина на разпространение на различните заболявания, инкубационни периоди и време за възстановяване на болните, скорост и честота на публикациите в социалните медии и споделяне на информация в реално време.

Освен това е отчетено как пониженото доверие към властите е свързано с тенденцията да се вярва на конспиративни теории, как хората реагират на информационните "балони" онлайн и факта, че "в тревогата си хората са по-склонни да споделят погрешен съвет в социалните медии вместо добър съвет от достоверен източник", обяснява Хънтър.

Учените установили, че

ако циркулиращите онлайн вредни съвети бъдат намалени с 10 на сто, разпространението на заразата се забавя.

Същият положителен ефект се открива и когато 20 на сто от хората са лишени от възможността да разпространят вредна препоръка онлайн.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна