Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин възложи на ЦИК организацията на референдум за промени в конституцията

Заседание на Владимир Путин с работната група за промени в конституцията на Русия.
Снимка: Кремъл

Руският президент Владимир Путин възложи на Централната избирателна комисия организацията на всенародно гласуване по конституционните промени. Правителството има задачата да осигури необходимия бюджетни средства.

Президентът Путин огласи идеите си за конституционни промени в годишното си послание към Федералното събрание на 15 януари. След това назначи работна група, която да подготви промените за предстоящото всенародно гласуване. До момента са постъпили повече от 400 предложения за изменения в основния закон.

На заседание с членовете на работната група Владимир Путин заяви:

„За мен е важно законът за поправките в конституцията да влезе в сила едва след обявяването на резултатите от всенародното гласуване, това да бъде истински плебисцит и именно гражданите на Русия да бъдат автори на тези поправки в основния закон. Ако по време на гласуването хората потвърдят, че подкрепят това, значи законът влиза в сила и поправките се внасят в конституцията. Ако не потвърдят, то поправките няма да бъдат внесени в конституцията“.

Промените предвиждат предимство на руския основен закон над международното право, само руско гражданство за висшите чиновници, по-широки правомощия за двете камари на парламента – Държавната Дума и Съвета на федерацията, не повече от два мандата за наследниците на Путин на президентския пост, превръщане на Държавния съвет в конституционен орган, редовно индексиране на пенсиите и на минималната работна заплата, така че тя да не е по-ниска от жизнения минимум.

Всенародното гласуване се очаква през април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!