Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Луливера Кръстева: Разширяват се опитите за контрол на медиите

2
проф. д-р Луливера Кръстева
Снимка: Ани Петрова

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на монографията "Социални конфликти и медиен резонанс. Комуникационни проблеми в български медии (2007-2019)“. 

По думите ѝ нов начин за контролиране е чрез конвергенция на медийно съдържание и реклама:

"Това, че не се взе решение за обществените медии да се отделя процент от бюджета, ги поставя в зависимост от рекламата и съответно от интересите на рекламодателите", коментира тя и уточни, че проверка, направена от НАП преди години е показала, че медиите са силно притиснати от начина, по който се финансират или се принуждават да бъдат финансирани: "От проверените 58 фирми - 43 фирми имат неплатени 3 милиона данъци, беше установено от проверката тогава".  

Проф. Кръстева акцентира върху факта, че за последните 5 години 109 заглавия на хартиени издания са изчезнали.

"Някои изследователи подчертават, че в САЩ плурализмът поставя акцент върху свободата на медиите, а в Европа акцентът пада върху свободния достъп на гражданите до разнообразно медийно съдържание. У нас плурализмът се разбира предимно в частта на свободата на изразяване и създаване на становища във функциите на медиите да реализират правото на информация", коментира тя.

Според преподавателката в обществото се е оформил един феномен на подмяна и отклонение от демократичните стандарти.

"Наблюдават се различни форми на натиск върху медиите - чрез директен флирт или заплахи, но се появява и нов формат - някакви абсурди", коментира проф. Кръстева в предаването "Хоризонт за вас". Според нея има подмяна на гражданска активност с институционална активност, за да се спре медийната активност.

Като проблем на медийната среда проф. Кръстева посочи липсата на достатъчна солидарност в журналистическата гилдия: "Би трябвало да има по-силна гражданска позиция както у журналистите, така и в обществото".

Липсват политики, които да ни обединяват в името на някаква кауза, посочи проф. Луливера Кръстева и добави, че това е основният дефицит в обществото.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Луливера Кръстева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени