Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел предлага 1,094 трилиона евро бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага бюджетът за следващия 7-годишен период да бъде 1,094 трилиона евро, което е 1,07% от брутния национален доход на ЕС, научи „Хоризонт“.

За кохезионна политика се предлагат 323,2 млрд. евро, а за общата селскостопанска политика - 329,3 млрд.

Седмица преди извънредната среща на върха на Общността, посветена на 7-годишния ѝ бюджет, се разбра, че председателят Мишел иска числата за обща селскостопанска политика да се намалят с над 4 млрд. евро.

През декември финландското председателство предложи парите по това перо да бъдат 334 млрд. евро. Средствата за кохезионните фондове остават същите.

В предложението на Мишел има леко увеличение на общия бюджет на ЕС - то е 1,094 трилиона евро спрямо предложените от финландското председателство 1,087 трилиона.

За фонда за справедлив преход се предвиждат 7,5 млрд. евро, като се подчертава, че той, заедно с останалите стълбове на механизма за справедлив преход, ще помогнат за мобилизирането на инвестиции от поне 100 млрд. евро.

За да се покрие дупката в бюджета след Брекзит, председателят на Европейския съвет предлага да се въведе данък върху пластмасата и фондове, в които ще се събират средства от търговия с въглеродни емисии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна