Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорваната програма „Таралежи” в пернишко училище продължава

Красимир Вълчев
Снимка: Красимир Вълчев / Снимка: БГНЕС

Оспорваната от родители програма за сексуално образование „Таралежи" в пернишко училище продължава.

В парламента министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че по проекта са останали два учебни часа, които ще бъдат проведени под контрола на експерт от Регионалния инспекторат.

"Нямаме други такива случаи в момента в системата, проучили сме, балансът наистина е много деликатен, той трябва да се изследва за всяка една тема, за всяка една програма, ние имаме нужда да възпитаме децата в това да ги научим да се предпазят от сексуално насилие, но без да преминаваме определени граници. И трябва да се подхожда професионално с повишена доза предпазливост при оценката на всяка една програма", каза Вълчев.

До обрата се стигна след подписка на родителите в 7-мо училище, с която настояват програмата да продължи. Категорична подкрепа е изразена и от обществения съвет в училището, както и от много организации и институции, сред тях и община Перник.

По данни на МВР около 300 деца през миналата година са станали жертва на сексуално посегателство и блудство, заяви изп. директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

„Има сериозна дезинформация и пропаганда, която идва от крайно десни религиозни организации, които се финансират от Щатите в България. Те искат да наложат естествения ред. Това, което е дала природата, това което е дал Бог- това трябва а правим и всякакви политики за родители и деца трябва да бъдат забранени“, заяви Богданов.

Програмата „Таралежи”, чиято цел е превенция на насилието във всичките му форми и която през последната седмица бе обект на много атаки и дебати след излъчен телевизионен репортаж за сексуално образование в пернишко училище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!