Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Българска археология 2019" представя над 300 находки от 26 обекта

Изложба „Българска археология 2019“
Снимка: Ани Петрова

Освен ден на любовта и виното 14-и февруари е и професионален празник на археолога. Отбелязва се като такъв от 1971-ва година по инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН. В последните 13 години там на днешния ден откриват изложба с най-ценните и най-интересните археологически находки през изминалата година. Така ще се случи и днес в 18 часа, когато ще бъде открита експозиция с артефактите, намерени през 2019-а година.

От събота (15-и февруари) изложбата "Българска археология 2019" ще е отворена за посетители. 

Археолозите казват, че 2019 е била една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работили са по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България. Изложбата сега представя над 300 експоната от 26 обекта, както и постери за проучвания от ранната праистория до Средновековието. Доц. Христо Попов – директор на Националния археологически институт с музей при БАН, обясни:

"Имахме много натоварена година от гледната точка на проучванията, с които трябваше да се ангажираме. Министерството на културата подкрепи над 120 проекта за планирани проучвания. Многото инфраструктурни проекти в страната в момента или се задвижват, или работят вече от години - газопроводи, магистрала "Хемус", на която имаше повече от 100 спасителни проучвания по нейните трасета".

17 исторически и археологически музеи в страната предоставят находки от своите фондове, за да е възможна 13-ата изложба "Българска археология", казва гл. ас. Камен Бояджиев:

"Общо 26 обекта са представени с над 300 находки. ... Представителна извадка, която покрива много широк хронологически диапазон".

Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей, керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония. И още – златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра. Въпросната колективна находка от сребърни монети включва 10 броя и са от времето на цар Иван Александър. Монетите са открити в църква от ХІV в. със запазени останки от стенописи и интересна архитектурна украса. Пръстенът-печат от Калиакра пък е намерен при разкрити нови гробове от втората половина на ХIV в. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-изящна украса по халката.

Изложбата “Българска археология 2019” ще бъде отворена за посетители от 15-и до 26-и април. 

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени