Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите майстори от града на Майстора

Преподавателят по рисуване Евгени Серафимов бе гост в неделното ни "Радиокафе", но в специалното ни изнесено предаване в галерията в Кюстендил, която носи името на Владимир Димитров-Майстора. Кюстендил е град на много художници и талантът в тази сфера продължава да витае във въздуха. Евгени преподава в училището в града, което носи името на светите братя Кирил и Методий и което тази година отбелязва 200 години от създаването си, но същевременно има своя школа, която нарича (естествено) "Новите майстори". 

"Първата ни изложба като група и моментът, когато решихме да се казваме така, беше именно на рождения ден на Майстора, на 1 февруари, преди 8 години, когато имаше кръгла годишнина от рождението му" - разказва Евгени Серафимов, - "и тогава за първи път показах школата обединена, с едни 40 реплики на негови творби. Позволихме си това, след като цяла година бяхе изучавали неговото творчество. Тогава нарекохме изложбата Новите майстори и някак заживя това име, заживя и школата". Малките майстори са пораснали, някои са заминали да учат в София, други в Италия или Франция. "Някои даже завършиха  - допълва в усмивка Евгени, -  имаме дипломирани стенописци, живописци...И се радвам, че всички се връщат, когато започнем някой от проектите, които се въртят в главата ми". 

Първият такъв проект е свързан отново с Майстора - правят неговия автопортрет на декар и половина на централния площад в Кюстендил и довеждат в града туристи от цяла България, че и от цял свят. Следват още проекти променящи градската среда - гайтани в продължение на километри край реката, плаващи слънчогледи (отново на Майстора) като част от Пловдив - Европейска столица на културата, 3D изображение на това, което може би се крие под площада в Кюстендил... Но школата си има и традиционна ежегодна изложба, за която винаги има обединяваща тема. 

"Тази година откриването е на 14 февруари и темата е малко провокативна, с работно име Тяло-то и всички - малки, големи - работиха една година върху тялото като вдъхновение в изкуството," казва Евгени Серафимов.

Над 60 са платната, които от днес ще бъдат наредени във фоайето на театъра в Кюстендил.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна