Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дидо от D2: Нямаме формула на успеха, имаме зверска любов към музиката

Деян Каменов - Дидо от D2
Снимка: Полина Тодорова

"Нямаме формула на успеха, но това, което ни свързва в групата, е, че имаме зверска любов към музиката и през годините не сме правили компромиси и сме си поставили за цел да даваме винаги най-доброто от себе си". Това каза пред БНР Деян Каменов - Дидо, вокал на група D2, заедно с Митко Кърнев - китарист в групата, бяха специални гости в предаването "Хоризонт за вас". 

Музикантите посочиха, че навсякъде в клубовете в страната има желание за жива музика:

"Забелязвам, че хората най-много се радват на нашите парчета. В програмата ни има и някои любими наши кавъри на световни песни, които свирим, но хората си харесват българските песни", сподели Митко Кърнев. Той потвърди искането на музикантите в България 33% от музиката, която се излъчва в радиата, да бъде българска

Митко Кърнев и Дидо

"Подкрепям това, защото съм българин, второ - защото съм български музикант, трето - смятам, че както съседните държави, а и доста други в Европа, особено в контекста на световната геополитическа ситуация, всяка страна предприема мерки да си защитава и границите, и културата, а ние сме от малките страни в Европа, така че не намирам нищо толкова репресивно и толкова плашещо", обясни Кърнев и уточни, че според проучване на общественото мнение българите искат от 10 песни 6,5 да са български.

Според Дидо е необходима квота за българска музика, за да могат да звучат и по-малко популярни и не толкова комерсиални, но много талантливи музиканти. "Това ще е прекрасно и за музиката, и за радиото, и за българската култура", категорични бяха двамата музиканти.

D2 наскоро започнаха нaциoнaлнo aкуcтичнo турнe, кoeтo щe oбикoли нaд 15 грaдa в cтрaнaтa. Кoнцeртът им в Coфия тази вечер щe бъдe в бaр Rосk’N’Rоllа в 22 часа. След това турнето продължава:

21 февруари: Благоевград, X BAR

28 февруари: Троян, бар Библиотеката

8 март: Пловдив, бар Безистенъ 

13 март: Ямбол, American

14 март: Стара Загора, 5th Avenue

20 март: Габрово, JACK Daniel’s CLUB

21 март: Русе, Max Club

27 март: Казанлък, The Floor

28 март: Бургас, Bar Target

4 април: Пловдив, JACK Daniel’s CLUB.

Интервю на Даниела Големинова с Дидо и Митко Кърнев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!