Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пабло Кареньо Буста спаси 2 мачбола и е на полуфинал в Ротердам

Пабло Кареньо Буста
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пабло Кареньо Буста се класира за първия си полуфинал за годината при дебюта си на АТР 500 турнира в Ротердам, Нидерландия.

Испанецът надделя в изключително оспорван и драматичен мач над участващия с „уайлд кард“ 18-годишен италианец Яник Синер след 7:5, 3:6, 7:6(6) след повече от два часа и половина игра на централния корт на зала „Ахой“. По пътя към успеха Кареньо Буста отрази два поредни мачбола в тайбрека.

В първата част имаше само един пробив. 30-ият в световната ранглиста испанец се възползва от слаб сервис гейм на съперника и поведе с 6:5. Веднага след това Кареньо Буста подаваше за сета. Синер поведе с 30:0, но 28-годишният ибериец не се притесни, а спечели четири поредни точки и взе частта.

В четвъртия гейм на следващия сет италианският тийнейджър стигна до брейкпойнт, но прибърза със завършващия удар и топката му спря в мрежата, а после испанецът взе подаването си за 2:2. В шестия гейм напористият Синер пропиля още две точки за пробив.Най-накрая бившият скиор постигна своето и направи брейк за 5:3 след топка в аут на съперника. Веднага след това Яник Синер изравни частите с гейм на нула.

В самото начало на заключителния сет шампионът от младежкия мастърс изпусна цели четири  точки за пробив и в крайна сметка Кареньо Буста взе подаването си. Веднага след това испанецът направи брейк след форхенд в аут на съперника и поведе с 2:0 и после затвърди пробива. При 5:3 испанецът сервираше за място на полуфиналите. Синер поведе с 40:0, но подаващият изравни. При четвъртата си възможност италианецът успя да върне брейка. В следващия гейм обаче нервите го подведоха и той губеше с 0:40. След това обаче се успокои, отрази трите мачбола и изравни за 5:5. След това се стигна до тайбрек.В него  Синер стигна до 6:4 точки, но сега пък Кареньо Буста отрази мачболите и стигна до 6:6. При 7:6 испанецът стигна до четвърта точка за спечелване на срещата и успя, след топка в аут на тийнейджъра.

Яник Синер

За равностойността на мача говори фактът, че италианецът спечели 117 точки – с една повече от съперника.

В събота от 16 часа (българско време) Пабло Кареньо Буста ще излезе срещу победителя от мача между Феликс Оже-Алиасим (Канада) и Аляж Бедене (Словения).

За достигането до тази фаза испанецът заслужи 180 точки за световната ранглиста и 32 080 евро от наградния фонд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!