Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на индустриалното и промишелно производство в САЩ през януари

През януари индустриалното производство в САЩ се понижи за четвърти от последните пет месеца в резултат на необичайно топлото време, което причини солиден спад на производството в сектора на комуналните услуги, както и поради рязкото понижаване на производството на пътнически самолети от страна на "Боинг" (Boeing), показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се понижи през януари с 0,3% след спад с 0,4% през декември (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,3%), докато финансовите пазари очакваха малко по-скромно понижение с 0,2 на сто.

Свиването на индустриалното производство през януари се дължеше в най-голяма степен на спад с 4% при производството в сектора на комуналните услуги  в резултат на по-високите зимни температури, които намалиха ползването на енергия за отопление на дома.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, се понижи очаквано с 0,1% след слабо повишение с 0,1% през декември (ревизия от предишна оценка за растеж с 0,2%). По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 11% от БВП на САЩ.

Основно негативно влияние за промишлеността оказа спада с цели 7,4% на въздухоплавателното производство, поради значителното забавяне на производството на "Боинг" на пътнически самолети, отбеляза Федералният резерв. Това показва ясно, че остават в сила проблемите на американския самолетостроителен гигант след принудително приземяване по целия свят на самолетите 737 MAX, което е в сила от миналия март.

Изключвайки пътническите самолети, промишленото производство се увеличи през януари с 0,3% най-вече благодарение на отскок при производството на автомобили и на части за тях с 2,4% (след тяхно понижение с 5,1% през декември).

Минно-добивното производство се увеличи с 1,2%, но производството на бизнес оборудване се сви с цели 2,6 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през януари до 76,8% от 77,1% месец по-рано, достигайки по този начин най-ниско ниво от септември 2017-а година.

Днешните смесени до слаби подсказват, че индустриалният и промишленият сектор в САЩ продължават да изпитва проблеми и в началото на новата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени