Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Силуети" отбелязва с 4 концерта Годината на Бетовен

Камерният ансамбъл „Силуети“ е сформиран официално през 2012 г. от четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов, а името на състава е вдъхновено от пиесата за виолончело и пиано на акад. Васил Казанжиев - „Силуети”.

Ансамбълът се утвърди на родна сцена, но има успехи и в международни проекти: От 2017 г. е „присъединен ансамбъл“ към една от най-престижните организации за камерна музика в Европа – Европейската академия за камерна музика (ECMA), базирана във Виена. По инициатива на БНР през 2018 г. записи на състава са звучали в концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния „Еuroradio Christmas music day“.

"Силуети" работят активно и с детската аудитория, като се грижат за възпитанието на нова публика за класическата музика. На 15 февруари от 11 часа в залата на Сити Марк център за изкуство младите музиканти отново канят семействата с деца от 0 до 5 години на спектакъла си "Музиката на гората" с водещ и сценограф Надежда Кондаклиева.

На 19 февруари на същата сцена от 19 часа ще се състои и първият от четири концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. За начало ансамбъл "Силуети" избира три от ранните триа на композитора - от опус 1 и опус 11. В следващите концерти - на 27 май, 1 октомври (Ден на музиката) и 16 декември (рождения ден на Бетовен), редом до неговите творби ще звучи и музика от негови съвременници или продължители: Хайдн, Моцарт, Шуберт и Брамс.

Интересни подробности за детската програма на ансамбъл "Силуети" и за новия Бетовенов цикъл разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката на състава Лилия Жекова. Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна