Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предлага мерки за покриване на бюджетната дупка след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи в петък мерки, чрез които ЕС да запълни празнината в бюджета, създадена след излизането на Великобритания от единния блок на 31-ви януари, според съобщения в медиите.

Предложеният план включва средства от търговията с въглеродни емисии и полиетиленов данък, които да се добавят към приходите на ЕС, за да се подпомогне финансирането на средносрочната бюджетна рамка за 2021 - 2027 г., тъй като излизането на Великобритания ще остави дупка от над 10 милиарда евро в ежегодното финансиране на съюза.

Някои представители на ЕС предполагат, че приходите от тези схеми за данък върху пластмасите и върху търговия с въглеродни емисии могат да донесат между 14 и 15 млрд. евро годишно в европейския бюджет.

В същото време Шарл Мишел предложи бюджет в размер на 1,07% от брутния национален доход на ЕС или в размер на 1,095 трлн. евро, но едни от най-големите нетни бюджетни вносители като Германия, Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания се противопоставят на този план, предлагайки сумата да не надвишава 1,0% от брутния национален доход.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!