Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Константин Кугийски

От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев
Снимка: Архивен фонд

През 2020 г. отбелязваме 115 години от рождението на изтъкнатия български виолончелист Константин Кугийски, посветил целия си творчески път на камерната музика. Още от студентските си години участва в различни камерни състави - първо в трио с големите наши музиканти Саша Попов и Димитър Ненов, след това от 1931 до 1937 г. е виолончелист в квартет„Лечев". Една година свири в квартет заедно с Михаил Балкански, Стефан Магнев и Константин Старчев, а от 1938 г. до края на кариерата си е член на Български струнен квартет, известен и като Радиоквартет “Аврамов“.

Константин Кугийски е роден на 11 февруари 1905 г. в София, в музикантско семейство. Завършва Музикалната академия като ученик на Иван Цибулка. Едновременно с изявите си като камерен музикант, до 1948 г. той свири в оркестъра на Софийската опера. Педагогическата си работа  започва в частното училище на Димитър Ненов, после в Музикалната академия преподава камерна музика. Негови ученици са изтъкнати наши музиканти като Ангел Станков, Венцеслав Николов, Огнян Станчев, Тодор Вълчев, Майер Франк.

Името на Константин Кугийски се свързва преди всичко със струнен квартет „Аврамов“. Заедно с Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Стефан Магнев, той създаде един от най-представителните камерни състави у нас, познат на публиката в цяла България, благодарение на многобройните си изяви и концерти, излъчвани директно в програмите на Българското радио. Изкуството им е познато и чужбина - гостували са в Германия, Унгария, Австрия, Чехия, Ръмъния, Франция, Белгия, Русия и др.

Репертоарът на квартета е много богат и разнообразен, много от изпълняваните творби са записани от Националното радио, което ни дава възможност и днес да се възхищаваме на майсторската им интерпретация.

Константин Кугийски умира на 23 април 1975.

Спомен за квартета и неговата задружни работа е запазен в Златния фонд на БНР - чуйте гласа на неговия създател Владимир Аврамов в запис от 1991 г. - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна