Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50% от хората с нетрадиционна сексуална ориентация у нас се чувстват дискриминирани

Снимка: БГНЕС

Над половината от мъжете и жените с хомо- и транссексуална ориентация у нас се чувстват дискриминирани, когато си търсят работа и когато ползват здравни и социални услуги. Това показва проучване на  Европейския съюз у нас , представено по време на международна конференция за езика на омразата и за престъпленията от омраза, чийто организатор е  Българският хелзинкски комитет.

Почти 80 на сто от мъжете и жените с хомо и транссексуална ориентация у нас се страхуват да признаят за нея. 50 на сто от тях избягват определени обществени места от страх, че там могат да бъдат нападнати, сочат още данните от проучването.

Директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл Офлеърти обобщи:

„Общността на хомосексуалистите, лесбийките и транссексуалните в България страдат заради предразсъдъци и дискриминация“.

Речта на омразата и престъпленията от омраза у нас са инкриминирани и с промени в НК през 2014 г., но въпреки това образуваните дела са само 36, информира омбудсманът Диана Ковачева.

„Те не показват реалния размер на този проблем. Какво може и трябва да направи държавата и обществото? Трябва да подкрепим жертвите, да ги накараме да вярват на институциите“, каза тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна