Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Западът става все по-малко западен

Йордан Божилов
Снимка: БНР

Светът е станал опасно място, а колективните усилия са недостатъчни за справяне с кризите в международната сигурност. Времето, в което живеем, е епоха на безнаказаност. Това заяви на откриването на Мюнхенската конференция по сигурността ръководителят на форума Волфганг Ишингер.

Мюнхенската конференция е уникален формат, в който се срещат ръководители на много държави, анализатори, хора от академичния свят. Идеята е не само да анализират, но и да потърсят отговори и решения на предизвикателствата, които са разпад на системата за международна сигурност, недоверие между държави, ренационализация, климатични промени. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Божилов посочи, че в първия ден от Мюнхенската конференция участниците са се опитали да дадат някакви рецепти и подход за проблемите. 

Например президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, критикувайки съвременните подходи, отбеляза, че единственият начин, ако искаме да се справим с тези глобални проблеми, е да има повече реализъм, любознателност и откритост. Това бе неговото послание.

„Въпросът е как да се създаде единство, а не да се търси индивидуално решение и мотото на тазгодишната конференция е каква е ролята на Запада и въобще какво е това Запад. Ключовата дума, която се дискутира е westlessness или „дефицит на западност“. А Западът това е един модел на търсене на решения, който е базиран на либералната демокрация, на пазарна икономика, на човешките права, на международно сътрудничество, основаващо се на институции. И някак си това изчезва, като че ли. Даже самият Запад става все по-малко западен“, подчерта Йордан Божилов.

Според него климатът, миграцията – тези проблеми изискват комплексни решения – няма как да бъде решени само от гледна точка на една държава.

Цялото мнение на експерта можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна