Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Аз съм преди всичко журналист

Мартин Минков получи голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ за 2019 г.
Снимка: Ани Петрова

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио София получи програмният директор на БНР Мартин Минков. Той бе отличен за значим принос в развитието на медията. За предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Мартин Минков каза: 

„Професионалният ми път започна в Младежка редакция на програма „Христо Ботев“. Тук беше първата ми командировка в страната, първата ми среща със студийния микрофон и с аудиторията. След това имах стотици часове в програма „Хоризонт“. И, да, най-щастлив бях във водите на ефира.“ – каза Мартин Минков.

Кореспондент в Скопие

„Да бъда кореспондент на БНР в Скопие, беше една от най-предизвикателните позиции в работата ми. Там вътрешното ми убеждение или девиз беше: „Опознай Република Македония, за да обикнеш България повече. Кореспондентската работа е голям професионален шанс, но и страхотно натоварване. А там преживях много трудни моменти – бежанската криза, бомбардировките срещу тогавашната Съюзна република Югославия, предавал съм пряко от границата между Косово и Македония...

Нагледах се на много ужасяващи гледки. Да не говорим, че работата ми винаги е била свързана с изключително деликатните отношения между България и Македония“, разказа за работата си като кореспондент на БНР Мартин Минков.

Кризата в БНР

„Кризата в БНР в известен смисъл продължава, защото се нанесоха сериозни удари върху редица структури и то в смисъл, че все още някои дирекции нямат ръководство. Но в същото време съм убеден, че истинска криза не се получи, защото имаше консолидация вътре на хората в радиото. Опитът работещите в радиото да бъдат разделени беше абсолютна провокация. Но ние журналистите, защото аз съм преди всичко журналист, ние не допуснахме натискът отвън и опитът за цензуриране на колега да се случи. Факт е, че в един конкретен ден на месец септември 2019 г. се извършиха неща, които прозвучаха като удар срещу националната институция. И към това се добави немислимото – спиране на сигнала на програма „Хоризонт“. Освен това неблагополучните решения, които, слава Богу, бяха само опит да се вземат за конкретен колега от „Хоризонт“, тези решения показаха не само липсата на какъвто и да е управленски опит, но и поддаване. И аз съм убеден в това, но не съм следствен орган, за да го твърдя. Но аз съм убеден, че „Старата къща“ ще остане крепост на достоверната журналистика и свободното слово“, допълни Мартин Минков.

Промени в Закона за радио и телевизия и финансиране на обществените медии

„У нас системата за финансиране през фонд „Радио и телевизия“ не проработи. Европейското законодателство не позволява двойно финансиране на обществените медии. Аз споделям, че е необходимо фиксиране на процент от БВП. Аз не участвам в работните групи по темата, но ако някой пита мен, Законът за радио и телевизия не трябва да се променя тук и там, а да се пренапише изцяло“, коментира Мартин Минков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна