Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балаш Хидвеги: ЕНП губи идентичността си, а ФИДЕС е в центъра на дебата за ценностите ѝ

Унгарският евродепутат Балаш Хидвеги

Европейската народна партия (ЕНП) губи идентичността си, а управляващата в Унгария партия ФИДЕС е в центъра на дебата за нейните ценности и стратегия, заяви пред БНР унгарският евродепутат Балаш Хидвеги.

„Много трудно се различават позициите на ЕНП и на Социалистите и демократите или пък на либералите. Изглежда все едно ЕНП се опитва да ухажва левите… ЕНП трябва да е по-смела в сферата на християндемократическите политики, трябва да е с ясна позиция за Европа на нациите - нещо, за което призоваваше Хелмут Кол“, каза той в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Пред Тоня Димитрова Хидвеги коментира решението на ЕНП да остави ФИДЕС  за неопределено време със замразено членство. Проблемът датира от март 2019 г., когато членуващите в ЕНП партии решиха да прекратят правата на ФИДЕС като член на партийното семейство заради кампанията на нейния лидер и премиер Виктор Орбан срещу вече бившия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и US милиардера Джордж Сорос. Както и заради политиката на Орбан по отношение на върховенството на закона.

- Още едно удължаване на замразеното членство, този път за неопределен срок - как да го тълкуваме - разривът между ЕНП и ФИДЕС става все по-голям или ЕНП е нерешителна?

- По-скоро е второто - решението или по-скоро липсата на решение показва, че ЕНП все още трябва да проведе вътрешен политически дебат за ценности, за стратегия и как искаме да формулираме християндемократическите политики за европейския електорат сега и през идните години.

Има много сериозен дебат и разделение. ФИДЕС е в центъра му, частично защото сме много силна партия, имаме огромна подкрепа в Унгария, ФИДЕС продължава да печели избори - това е защото политиките ни са ясни, резонират с общественото мнение и нуждите на хората.

Критиките ни към ЕНП са, че губи идентичността си. Много трудно се различават позициите на ЕНП и на Социалистите и демократите или пък на либералите. Изглежда все едно ЕНП се опитва да ухажва левите. По време на предизборната кампания миналата година Манфред Вебер дори каза директно, че ЕП трябва да си сътрудничи с либералите и зелените. Не разбирам защо се казва подобно нещо точно преди евровота.

Нашата позиция е, че ЕНП трябва да е по-смела в сферата на християндемократическите политики, трябва да е с ясна позиция за Европа на нациите - нещо, за което призоваваше Хелмут Кол и други политици от ЕНП защитаваха. Трябва също така да сме по-смели в защитата си на християндемократичните традиции в Европа и да сме горди с тях.

- Тази християндемокрация - тя в сблъсък ли е с либерализма?

- Либералните възгледи в Европа сега са против свободата, свободата да имаш мнение. Либералите и левите като цяло, тези които защитават миграцията, имат тенденцията да защитават тяхната версия на истината, тяхната идеология и техните идеи за Европа, за Европейския съюз, за миграцията или нещо друго. И ако някой има различно виждане, те се опитват да изключат различното мнение.

Това не е демократичен подход, той е против свободите и против мнението на мнозинството европейци. В действителност има наистина голяма разлика. Нашият основен проблем с масовата миграция, която левите се опитват да наложат на Европейския съюз, нашето мнение е, че миграцията от Близкия изток и Африка вече променя и ще променя европейския начин на живот, европейската архитектура, целия живот. Никой не е питал европейците дали искат да променят традиционната си култура и начина си на живот.

В много отношения християндемокрацията е много по-толерантна от либералите - това трябва да се обясни. Това не е лесна задача и много често в държави, където медиите са тотално доминирани от леви, либерално ориентирани журналисти като Германия например, Швеция, повечето държави - медийната структура е напълно небалансирана и за много християндемократи е трудно да обяснят визията си и да защитят традиционните ценности. Смелост е нужна, сила. Ние сме късметлии в Унгария, имаме талантлив премиер, силна партия и балансирана медийна среда.

- Но именно в това обвиняват Унгария, повечето хора тук в Европарламента биха казали, че медиите в Унгария не са балансирани, че се ограничават свободи?

- Чудесно, че повдигате този въпрос - това точно е илюстрация на това, което току що казах - така либералите стават врагове на свободата, защото не приемат чужди възгледи освен собствените им.

- Казахте, че ЕНП клони към левите, кои трябва да са партньорите на Европейската народна партия?

- Първо за ЕНП, която е центристки, умерен конгломерат с много различни възгледи, трябва да е ясно зад какво стои, важно е да има ясни позиции и те да са комуникирани като традиционните християндемократически ценности, Европа на нациите и суверенните държави, добър баланс между европейско и национално ниво, закони за защита на границите, за миграцията, подкрепа за семействата - това трябва да са основите.

Но също трябва да търсим съюзници в дясно. Не е приемливо да твърдим, че всеки, който не е в ЕНП и стои в десния спектър на политиката, автоматично е екстремист. Това казват левите и са много добри в налагането на този подход.

- Така ли вижда ФИДЕС Матео Салвини и Джорджа Мелони - и двамата лидери на крайнодесни партии. Тази седмица Виктор Орбан се срещна с тях в Рим?

- Ние уважаваме много Матео Салвини и политиките на „Лига“ особено през последните няколко години. Салвини е много важен, защото идва от държава - основателка на Европейския съюз, бил е в управлението на Италия и показа, че е възможно това, което казваме от Унгария от дълго време, да кажем не на наложената ни миграция, възможно е да кажем, че една външна граница е външна граница и може и трябва да бъде защитавана и не може да се влиза незаконно в Европейския съюз.

- Виктор Орбан каза, че е бил на сантиметър да напусне ЕНП - защо не я напусна?

- ЕНП и политическият дебат в партията е много важен за нас. ФИДЕС и Виктор Орбан бяха поканени в ЕНП от Хелмут Кол. Това е най-силната десноцентристка сила в Европа, няма лесно да я напуснем. Второ  - много важни политически партии застанаха зад нашата позиция и ни подкрепиха в този дебат - италианската „Форца Италия“, испанската Народна партия, французите - Републиканците застанаха зад ФИДЕС и срещу този лов на вещици, който извършват левите. Това е важно за нас, показва, че има надежда и има за какво да се борим.

- Има ли интерес ФИДЕС да напуска ЕНП, не й ли предава повече тежест  - това е все пак най-многобройната и най-мощната европейска партия?

- Ако погледнете четирите Вишеградски държави - 4-те партии в управлението се намират в различни групи в Европарламента - поляците са в групата на Консерваторите и реформистите, чехите - партията на Бабиш, е в групата „Обнови Европа“, словаците са със Социалистите и демократите, а ние в ЕНП. Но сътрудничеството функционира много добре, това показва, че европейските партии са важни, но те не са цялата история. Има други аспекти - регионално сътрудничество, исторически връзки, много сме доволни, че двустранните отношения между България и Унгария са добри.

- До къде ще стигне това напрежение между ЕНП и ФИДЕС - до къде ще стигнете?

- Ще зависи от резултата от този политически дебат. Ако решим, че има голям шанс ЕНП да поеме по-смело и открито към традиционните ценности - християндемокрацията, семейни политики, суверенитет, Европа на суверенни държави и антимиграция, тогава ще останем. Ако това вече не е важно вече за ЕНП и партията продължи да се приближава към либералите, тогава няма какво да правим там. Но подобно решение може да бъде взето едва след като приключи политическият дебат в партията.

Интервюто може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна