Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов зове Скопие и Тирана да се фокусират върху пътя към ЕС

| обновено на 15.02.20 в 15:21
Бойко Борисов и Албин Курти
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов призова Северна Македония и Албания да изоставят вътрешнополитическите борби и да се фокусират върху своя европейски път. Борисов заяви това в Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността.

Както се изрази премиерът „налице е рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Северна Македония и на Албания и въобще на страните от Западните Балкани“.

„Все повече  усещането е там колегите да разбират колко е важен моментът, че вътрешно-политическите събития нямат никакво значение в тези държави, ако се пропусне този момент“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес разговаря и със своя косовски колега Албин Курти.

Пред него премиерът изрази надежда, че новото правителство на Косово ще създава условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

„Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще“, каза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие. Според него е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 г. от 77,6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

Премиерът Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ от 94 хиляди лева.

Междувременно косовския премиер заяви, че подписаното вчера в Мюнхен в присъствието на президентите на Косово и на Сърбия принципно споразумение за свързване на Белград и Прищина с жп транспорт и автомагистрала, не е одобрено от правителството в Прищина. Във Фейсбук косовският премиер заяви, че споразумението не е публикувано, а всички инфраструктурни проекти, важни за европейската интеграция на Косово, трябва да бъдат прозрачни.

България - търсена страна за инвестиции

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България стои стабилно в региона и е търсена страна за инвестиции. „Доста български фирми участват в това, за радост, но и много други възможности се откриват“, посочи министър-председателят. Борисов добави, че оста Изток – Запад продължава да се развива, както и оста Север-Юг, като специално обърна внимание на строящите се газопроводи, магистрали и жп линии. 

„България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав“, заяви премиерът.

В момента има два моста на Дунав, които свързват България и Румъния при Русе и Видин. Според Борисов трети мост може да бъде изграден при Никопол или Силистра.

Министър-председателят обяви още, че съвместно с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер започва организацията на голям бизнес форум през май.

Преизбирането на Тръмп сваля визите за САЩ

На въпрос на медиите относно американските визи, премиерът Борисов отбеляза:

„Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера“.

Премиерът Борисов подчерта, че вече втора година с Канада нямаме никакъв проблем по този въпрос.  

Министър-председателят присъства на церемония по награждаването на председателя и основател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер с почетен знак „Златна лаврова клонка“ за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна