Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на бюджет в Бобошево заради сблъсък на кмет и общински съвет

Община Бобошево
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Община Бобошево е без бюджет заради продължаващото противопоставяне на част от общинския съвет и кмета Крум Маринов.

Противниците му, които имат мнозинство в съвета отказаха да  подкрепят предложеното разпределение на средствата за тази година. Сред причините за разногласията са размера на възнагражденията на общинските съветници и структурата на местната администрация.

Още на първото заседание след местния вот през ноември общинските съветници поискаха да взимат възнаграждение от 60-70% от средната брутна заплата за общинската администрация, което прави за месец януари 665 лева, а за председателя на съвета 80 процента от възнаграждението на кмета на общината, което е 2200 лева месечно.

Кметът Крум Маринов е против, защото само за заплати на съветниците и за разходи на мини парламента годишно са необходими около 120 хиляди лева при 80 хиляди лева при предишния мандат или всичко от местните приходи ще отива за общинския съвет.

Освен, че не приеха бюджета, съветниците отхвърлиха и докладната записка за капиталовите разходи, които са в размер на 440 хиляди лева и са предвидени за рехабилитация на улици в общината. На предишната сесия пък съветниците отказаха да гласуват втори заместник кмет по искането на Крум Маринов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна