Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните Балкани, коронавирусът, Китай, Русия и САЩ обсъдиха лидери в Мюнхен

Президентът на Франция Еманюел Макрон на Мюнхенската конференция по сигурността.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните Балкани, новият коронавирус, политиката на Китай, Русия и Съединените щати бяха сред основните теми, обсъждани днес на Мюнхенската конференция по сигурността.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви готовността си да даде зелена светлина за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания, ако резултатите в доклада на Европейската комисия за двете страни през март са положителни. Именно Франция блокира надеждите за членство в Европейския съюз на двете страни през октомври миналата година.

Макрон също така смята, че що се отнася до Русия единственият вариант е сближаване на диалога за решаване на различията.

След като американският държавен секретар Майк Помпейо отхвърли европейските притеснения за спад на трансатлантическото единство, френският държавен глава предупреди, че Западът отслабва.

„Ако нямаме свобода на действия, нямаме авторитет във външната политика. Не можем да бъдем младши партньор на Съединените щати, тъй като понякога имаме несъгласия, които трябва да приемем - например спрямо Иран. Ако не намерим финансов, икономически и военен суверенитет, не може да имаме подобаваща външна политика“, каза Макрон.

Макрон изрази също притеснение заради според него недостатъчния бюджет на Евросъюза.

От своя страна, отразявайки американските притеснения от увеличена зависимост на европейския континент от руския газ заради проекта „Северен поток 2, Майк Помпейо обяви, че Съединените щати ще финансират енергийни проекти в източните страни членки на блока:

„Смятаме да осигурим до един милиард долара финансиране за централноевропейските и източноевропейските държави чрез инициативата Три морета. Целта ни е проста - да стимулираме инвестициите в частния енергиен сектор, за да защитим свободата и демокрацията по света“.

Майк Помпейо си тръгва от Мюнхенската конференция по сигурността.

Последователно Майк Помпейо и американският министър на отбраната Марк Еспър обвиниха външната политика на Пекин в стремеж към установяването на империя и порочна стратегия посредством телекомуникационния гигант „Хаувей“.

Първият дипломат на Китай Ван И отхвърли американските критики като „лъжи, които не са базирани на факти“.

„Но ако заменим обекта на лъжата от Китай на Америка, може би тези лъжи ще станат факти“, каза той.

Друга тема, засегната на конференцията беше и новият коронавирус.

Докато Франция обяви първият смъртен случаи в Европа в резултат на инфекцията, в Мюнхен генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус заяви, че е окуражен от предприетите от Китай действия за ограничаването на заразата, но изрази и загриженост за увеличаващият се брой на случаите.

Междувременно пред мястото на провеждане на конференцията по сигурността се състоя протест срещу нея.

„Искам да демонстрирам срещу конференцията по сигурността на НАТО и особено срещу политическата тенденция да се харчат все повече и повече пари за военни и сигурност, вместо да се инвестира в социални сфери като здравеопазване и образование“, заяви демонстрант.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени