Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9-15 февруари 2020 г.

Божидар Антонов (вляво) и Мартин Стефанов
Снимка: Мартин Стефанов

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров изкачиха Фиц Рой (3405 м) - един от символите на бигуол катеренето. Върхът се намира в Андите, в Патагония на границата между Аржентина и Чили, и е обграден отвсякъде от 1000-метрови стени. Тримата ни алпинисти са преминали по “Supercanaleta” - популярен, предимно леден, 1600-метров маршрут, 80˚ 5+.


Тако Младенов (вляво) и Никола Леваков

Опит на Фиц Рой направиха преди дни и участниците в експедицията “3 в 1” Петя Колчева, Младен Данков и Милен Братанов. Те стигнаха на 700 метра от върха, но се наложи да прекратят опита си, заради лошо време и инцидент със загинал алпинист нагоре по маршрута. На 11 февруари тримата изкачиха друг връх в групата на Фиц Рой - скалната игла Гийоме.


Младен, Милен и Петя

Божидар Антонов и Мартин Стефанов стартираха в събота в най-стария зимен ултрамаратон в Европа - полярното състезание в Рованиеми, Лапландия. Мартин е финиширал шести по 66-километровото трасе (8 часа и 13 минути), като е подобрил времето си от миналата година с 30 минути. Божидар стана четвърти по 150-километровата дистанция. 

"Температурата сутринта беше минус 12 градуса... Аз щях да си замина от студ и последните 20 км ги избягах с фолио. Имаше нещо като снежна буря с, разбира се, насрещен вятър" - сподели Мартин, а Божидар добави, че скоро ще направя филм за участието си в състезанието.


ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ

Денис Урубко се готви за соло атака на Броуд Пик идния понеделник. След като по-рано партньорите му в експедицията - канадецът Дон Боуи и приятелката му, финландката Лота Хинца, прекратиха участието си, заради влошеното здраве на Боуи, Урубко остана сам в Базовия лагер. По-рано той изпусна прозорец от подходящо за атака време, за да помогне на партньора си Боуи да се спусне до Базов лагер, където да лекува пневмонията си. Това не е първият път, в който Урубко показва, че върхът не е над всичко - през 2003 г., например, той се отказва от атака на К2, за да окаже помощ на поляка Марчин Качкан, след като достигна Лагер 4 и беше на косъм от големия успех.

Денис Урубко

Идната седмица се очаква прозорец от подходящо за атака на Броуд Пик време и това се очертава да бъде 17 февруари, когато обаче ще духат силни ветрове (70-80 км/ч). Урубко съобщи, че по време на атаката няма да носи сателитен телефон, така че до евентуалното му завръщане в Базов лагер няма да има новини от него (в момента той е сам в цялата планина). Подобно поведение не е ново за опитния руско-полски алпинист, който постъпи по подобен начин и по време на атаката си на Гашербрум 2 миналото лято, когато изкачи върха по нов маршрут.


Алекс Чикон (вдясно)

Ураганни ветрове с пориви до 100 км/ч разрушиха част от Базoвия лагер на Еверест, което наложи Алекс Чикон и екипът му да фиксират отново парапети по част от маршрута и да сглобяват разрушени стълби. В събота групата достигна Лагер 2, откъдето в неделя би трябвало да потегли към следващия височинен лагер. Също в неделя беше съобщено, че Оскар Кардо от екипа на Чикон е бил евакуиран от Лагер 2 със симптоми на височинна болест.


Германецът Йост Кобуш се е завърнал в палатката си в Лагер 1, след като е излизал нагроре, за да разучава маршрута по Западния гребен на Еверест. 27-годишният алпинист съобщава, че всичко е покрито със син лед, което означава, че "всяка грешка би била фатална". Изкачването е продължило около 17 часа и отново се е наложило да слиза на челник, а след това да използва и светлината на телефона си.  


Базов лагер на Батура Сар

Обилни снеговалежи и силни ветрове затрудниха и полската експедиция на седемхилядника Батура Сар (7795 м) в Пакистан. В понеделник в Базовия лагер (4100 м) падна един метър сняг, а в четвъртък вятърът достигна 60 км/ч. По тази причина групата, ръководена от Пьотр Томала, се наложи да чака стабилизиране на времето, за да провери дали има щети по парапетите и по горните лагери. Експедицията е част от подготовката на поляците за зимно изкачване на К2 догодина.


Фабиан Бул по Серо Торе

Германецът Фабиан Бул стана първият човек, който полетя с парапланер от Серо Торе, след като изкачи култовия връх. 29-годишният алпинист пристигна в Патагония по Нова година и седмици наред чакаше прозорец от подходящо време. Той изкачи върха по маршрута “Ragni” на западната му стена с още петима души. Полетът надолу е продължил 17 минути, а Бул описа преживяването си като “сюрреалистично”. Видео можете да видите тук.

През лятото на 2018 г. германецът направи премиерно изкачване с Алекс Хубер на шестхилядника Чоктой Ри (6166 м) в Каракорум, Пакистан, по маршрут, дълъг 2200 метра, с името “The Big Easy”,510+ A1.


ПРЕМИЕРИ В ПАТАГОНИЯ

Трима италиански алпинисти прокараха нов маршрут по скалната игла Щандхарт (Standhardt) в Патагония. Линията “Il dado è tratto” е дълга 600 метра, с трудност 7b, A1. Миналия месец Матео Бернаскони, Матео Дела Бордела и Матео Паскуето се опитаха да изкатерят Източната стена на Серо Торе по британския маршрут, чиито последни 400 метра обаче се оказаха покрити със сняг и прекалено рисковани за катерене. Затова се насочиха към неизкачваната игла Щандхарт. На върха те са се срещнали с белгийците Николас Фавресе и Шон Вилануева, които също били прокарали труден нов маршрут по друга от стените на върха.


3 x Матео в Патагония

Брет Харингтън, Куентин Робъртс и Хорацио Гратън прокараха нов маршрут по Източната стена на Торе Егер в Патагония. Линията е дълга 950 метра, 7b, 90˚ и се казва “Marc-Andre’s Visión”, на името на канадския алпинист Марк-Андре Льоклерк. Той я забелязва през 2016 г., когато осъществява първото солово зимно изкачване на Торе Егер. Льоклерк загива две години по-късно, през 2018 г. по време на катерене в Аляска.


ЕКСТРЕМНО КИНО

Идната седмица в Банско ще се проведе традиционната кинопанорама за екстремни ски и сноуборд “Snow Cinema”. От 20 до 22 февруари зрителите ще могат да видят едни от най-добрите филми за алпийски гиганти, фрирайд, хора с увреждания в зимните спортове, прекосяване на Антарктида със ски и смразяващи линии. Програмата е на сайта на Банско филм фест, а входът е свободен.

На 19 и 20 пък в София ще бъдат прожектирани филмите, отличени в последното издание на планинския филмов фестивал в Банф, Канада. Той се провежда всяка година през ноември, а после лентите тръгват на световна обиколка. Прожекциите у нас ще са в един от столичните търговски центрове.

---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна