Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В представлението “Човекът от Подолск“ участва чинчилата Чинчи

Снимка: teatur-plevenbg.com

Театрално предизвикателство очаква плевенските зрители през идващата седмица.  На 20 февруари от 19 часа в Драматично – куклен театър “Иван Радоев“ е  премиерата на пиесата на Дмитрий Данаилов „Човекът от Подолск“ . Участват  актьорите Антъни Пенев, Адриан Филипов, Диана Ханджиева, Иван-Александър Дойчев, Сергей Константинов , но не само …

Дни преди премиерата в Драматично –куклен театър „Иван Радоев“ за един от участниците в премиерния спектакъл “Човекът от Подолск“  се полагат  особени грижи, радват му се и възпитаниците на детската театрална студиа , видели го случайно. Чинчилата Чинчи е част от представлението.

Във времена на сложна и противоречива ситуация на културата в България, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ предприема ангажимент и отговорност към запазването на професионалното театрално изкуство в Плевен и провеждането на разнообразен репертоар.

Трупата на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се стреми не към лесния успех на комерсиалния спектакъл, а към развиване и изследване на театралния език и нови кодове за комуникация с публиката. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ поема ангажимента за създаване на професионално театрално изкуство за всички възрастови аудитории с цел развиване на комуникативността на театъра като медия и увеличаване на съзнанието на зрителя за важността на театъра като изкуство.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ цели надграждане от стогодишната си история, възприемайки сцената като отправна точка за иновации в театралното изкуство. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ акцентира върху разширяване на вече познатите театрални хоризонти и предприема рискове като поставя текстове за театър за първи път, давайки ход на нови драматургични и режисьорски естетики.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ работи активно в посоката към по-добро разбиране на съвременните тенденции в театъра днес като скъсява дистанцията между зрител и представление с лекции за театър и срещи-разговори след спектаклите. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ продуцира професионален театър на национално ниво, предназначен както за местната публика, така и за гастроли и фестивали в страната и в чужбина.

За участието на един необичаен актьор, за новото заглавие  в афиша на театъра  – Латинка Светозарова разговаря с директора Васил Василев, той е и  режисьор на премиерния  спектакъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна