Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформална среща на ръководителите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел

Снимка: europa.eu

Лидерите на страните то Западните Балкани се събират днес в Брюксел на неформална среща с шефовете на европейските институции. Разговорите са част от подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май.

Днес на събитието в Брюксел ще бъдат председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, както и хърватския премиер Андрей Пленкович, тъй като Загреб в момента председателства Съвета на Европейския съюз.

Разговорите идват, след като Европейската комисия предложи нова по-строга методология за преговорите за присъединяване към ЕС, което беше условието на Франция за започване на разговори  със Северна Македония и Албания за влизане в Съюза.

В началото на седмицата еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи обяви, че Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС преди срещата на върха в Загреб.

Преди дни по време на дебат в Европейския парламент депутатите се обединиха около позицията, че без върховенство на закона и силни правителствени институции не може да се говори за присъединяване на нови страни-кандидатки.

През октомври Франция, Нидерландия и Дания не дадоха зелена светлина за европейския път на Северна Македония и Албания. Аргументът им беше, че е нужна промяна в начина, по който се водят преговори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна