Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в срещата за Либия в Мюнхен призоваха да се спазва оръжейното ембарго

| обновено на 16.02.20 в 17:53
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пред участниците във форума в Мюнхен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните, заинтересовани от развитието на ситуацията в Либия, потвърдиха ангажимента си да поддържат оръжейното ембарго, предаде Асошиейтед прес.

Четири седмици след срещата на върха в Берлин, ембаргото почти не действа и бе съобщено за множество нови нарушения.

Германия и ООН, които заедно бяха домакини на берлинската среща на 19 януари, събраха външните министри и други представители на десетина страни в кулоарите на форума в Мюнхен в опит да насърчат курс към намаляване на външната военна подкрепа за враждуващите групировки в Либия.

Либия изпадна в хаос след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. и в момента е разделена между признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи и алтернативен властови център в източната част на страната, подкрепен от войските на маршал Халифа Хафтар.

Вчера в кулоарите на Мюнхенската конференция германският външен министър призова за постепенно изпълнение на решенията, постигнати на срещата за Либия в Берлин.

В заключителния документ участниците в срещата подкрепиха прекратяването на огъня, което влезе в сила на 12 януари, обещаха да се въздържат от намеса в либийските дела, предложиха създаването на единно правителство и започване на реформи за възстановяване на държавността, разрушена от намесата на НАТО преди почти 10 години.

Френският президент Макрон на Мюнхенската конференция

Западните Балкани, новият коронавирус, политиката на Китай, Русия и Съединените щати бяха сред основните теми, обсъждани вчера на конференцията в Мюнхен.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви готовността си да даде зелена светлина за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания, ако през март резултатите в доклада на Европейската комисия за двете страни са положителни.

Междувременно Франция обяви първия смъртен случай в Европа в резултат на коронавируса. По този повод генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви, че е окуражен от предприетите от Китай действия за ограничаване на заразата, но изрази и загриженост за увеличаващия се брой на случаите.

Тедрос Гебрейесус


Вредното съдържание в интернет трябва да бъде регулиранo. Това заяви главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг по време на Мюнхенската конференция по сигурността. По думите му въпросът е коя регулаторна рамка би трябвало да се използва за тази цел:

„В момента има два подхода, прилагани към вече съществуващи сектори. Единият е този, който се използва спрямо вестниците и традиционните медии. Другият е моделът при телекомуникационните компании, според който данните просто преминават през компанията, но от телекомуникационните оператори не се търси отговорност, ако някой използва телефонния разговор, за да навреди. Всъщност мисля, че ние – Фейсбук, трябва да сме някъде по средата“, каза Зукърбърг.

Марк Зукърбърг

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!